„Fierul folosit la majoritatea clădirilor distruse în Hatay nu este de fabricație turcească. Chiar dacă au lângă ei fabrica de fier și oțel Iskenderun, mulți oameni au folosit fier sirian pentru că era ieftin. Rezistența acestui nu este nici jumătate din cea a fierului nostru. Rezultatele s-au văzut”, a spus Kumral în fața Comisiei Parlamentare de investigare a cutremurelor, conform publicației turce Millieyet.

Un alt specialist, profesorul Dr. Hasan Sözbilir, a insistat pe revizuirea mecanismului de inspecție a clădirilor și verificarea de urgență a tuturor clădirilor existente. Tot el a subliniat că este necesară realizarea unor studii de amplasare a noilor clădiri, pentru a se evita construirea pe falii tectonice.

„Construcția pe falia activă este o problemă importantă. Ar trebui să fie evitată construirea în asemenea zone. Totodată, dacă terenul prezintă riscuri de alunecare sau surpare, trebuie mai întâi eliminate aceste riscuri. Toate aceste aspecte trebuie cuprinse în legislație. Dacă se introduc prevederi legale privind construcțiile în zona de falie, avem șansa să evităm pericolele”, a declarat Sözbilir în fața aceleiași comisii.

Provincia Hatay a fost cea mai afectată de cutremurul devastator, de acum două luni, care a ucis peste 50.000 de oameni. Seismul a fost urmat de sute de replici.

Pagubele provocate de cutremurul din Turcia depăşesc 100 de miliarde de dolari.

Cutremurul a afectat și țara vecină, Siria, unde a ucis cel puțin 7.000 de persoane.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News