”Guvernanții supun riscului de abandon școlar aproximativ 150 de mii de copii, mulți dintre ei sunt din mediul rural și trăiesc în sărăcie“, a declarat pentru Libertatea Alexandru Manda, specialist în domeniul politicilor educaționale la Societatea Academică din România (SAR).
Ordonanța anulează facilitățile la transport. Astfel, elevilor nu li se vor mai deconta abonamentele pentru transportul județean, ceea ce va conduce la creșterea abandonului școlar în rândul copiilor din mediul rural. „Ei sunt printre cei mai vulnerabili în privința accesului la educație“, afirmă expertul SAR.
Rata abandonului școlar în 2018 a fost de 16.4%. În mediul rural, rata a fost de 26,6%.
Alexandru Manda afirmă că din datele colectate de Ministerul
Educației rezultă următoarele:
- În 2013 erau peste 198 de mii de elevi navetiști
- În 2015 erau aproximativ 164 de mii de elevi navetiști
- La ora actuală nu știm câți elevi sunt navetiști, pentru că autoritățile locale au implementat deficitar măsurile pentru decontarea transportului județean, dar estimează că numărul lor este undeva la 150 de mii.
„Nu mai știm câți elevi navetiști avem exact pentru că Ministerul Educației a impus transportatorilor privați un plafon de 80 de lei pentru decontarea transportului la nivelul județean, ceea nu le-a convenit pentru că pierdeau din profit. Costul este mult mai mare pentru rutele dintre localitățile unui județ: între 100 și 350 de lei“, explică Alexandru Manda.
Astfel, mai explică specialistul SAR, elevii nu și-au mai
luat abonamente speciale, ci obișnuite, pe care nu le puteau duce la școală
pentru decontare.
„S-a ajuns în situația absurdă în care un elev cheltuie sute de lei lunar pentru transportul la școală, iar statul nu-i acoperă nici măcar cei 80 de lei, asigurați de Ministerul Educației“, mai spune Alexandru Manda.
Elevii din rural care termină clasa a VIII-a, cei mai
vulnerabili
Cei mai afectați de ordonanță vor fi elevii din mediul rural care termină clasa a VIII-a, susține Gabriela Alexandrescu, președintele Organizației „Salvați Copiii“.
„Pentru un copil din rural, a cărui familie trăiește din muncile câmpului sau ajutoarele sociale, costul transportului către o altă localitate este colosal. Cel mai mare impact va fi asupra elevilor care termină clasa a VIII-a și nu pot merge la liceu decât în cel mai apropiat oraș. De altfel, în cadrul acestei categorii de copii este cel mai mare abandon școlar.“
Legea Educației prevede că elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul Ministerului Educaţiei, prin unităţile de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km.