„Putem spune că este doar începutul pentru că vom vedea de acum încolo astfel de recorduri de temperaturi vor fi doborâte, dar și altfel de recorduri, pentru că putem să vorbim despre precipitații, număr de furtuni într-un an, dar în general se referă la temperaturi”, a spus el vineri, 16 august, la Digi24.

Specialistul a vorbit și despre cel mai negru scenariu pentru clima din România.

„Cel mai negru scenariu este să avem mult mai multe valuri de căldură decât în prezent și să avem furtuni care să producă cantități mari de precipitații față de ce eram obișnuiți în trecut, ceea ce înseamnă că o să favorizeze apariția inundațiilor severe și să avem furtuni cu grindină de mari dimensiuni. Iar lucrurile acestea sunt distribuite cam așa: în partea de sud o să avem din ce în ce mai multe valuri de căldură, în partea de nord din ce în ce mai multe furtuni cu vânt intens și cu grindină de mari dimensiuni. Și asta în următorii 10, 15 ani”, a susținut el.

Canicula persistă în România, aproape întreaga țară fiind vizată de avertizări meteo de căldură și disconfort termic ridicat. ANM a extins avertizările de caniculă și pentru duminică, 18 august, iar temperaturile se apropie de 40 de grade Celsius.

Urmărește-ne pe Google News