Specialiștii susțin că riscul de infectare cu noul coronavirus este mult mai mare atunci când bate vântul, fiindcă picăturile de salivă călătoresc destul prin aer și la cea mai mică briză, a notat Metro.

Studiul publicat în revista „Psyhics of fluids” a demonstrat că picăturile de salivă „călătoresc” prin aer foarte rapid. Astfel, dacă vântul adie cu doar 4 kilometri pe oră, picăturile pot parcurge 18 metri în doar cinci secunde.

Profesorul Dimitris Drikakis, autorul studiului, a spus că „Norul de picături poate afecta atât adulții, cât și copiii, fiindcă se poate deplasa la diferite înălțimi”.

„Adulții mai mici de înălțime și copiii sunt cei mai expuși în traiectoria picăturilor provenite din strănut sau tuse care călătoresc”, a mai spus Drikakis.

„Lucrarea poate ajuta la înțelegerea bolilor care se transmit prin aer”

Saliva este un fluid complex, care poate circula mult prin aer după o simplă tuse. Sunt încă multe necunoscute referitoare la transmisia pe calea aerului a coronavirusului.

Sunt foarte mulți factori care pot influența felul în care picăturile de salivă se „plimbă” prin aer: temperatura, umiditatea, vântul etc.

„Această lucrare este importantă, deoarece se referă la sănătate și la distanța la care omul e cu adevărat sigur, dar ajută și la înțelegerea răspândirii și transmiterii bolilor transmise în aer și poate ajuta la luarea de măsuri de precauție bazate pe rezultatele științifice”, a mai spus Drikakis.

 
 

Urmărește-ne pe Google News