În ceea ce privește legislația pădurilor, specialiștii atrag atenția că noua formă a legislației privind contravențiile silvice a adus unele modificări în defavoarea pădurilor – care devin din ce în ce mai puțin ”frate cu românul”.

Din păcate, s-au strecurat unele capcane prin care amenzile pentru hoții de păduri au fost micșorate de 10 ori. În acest context, cred că legislația trebuie reviziută. De asemenea, țara noastră riscă să plăetască amnezi de 200.000 de euro pe zi, probabil de anul viitor, pentru că nu a rezolvat problema gropilor de gunoi neconforme și a reciclării deșeurilor. Bani s-au alocat, dar rezultatele nu au apărut. Alt capitol cu deficiențe este cel al terenurilor cu riscuri de alunecare pe care autoritățile locale nu au făcut reîmpăduriri. Iar, la final, trebuie să spun că marile orașe nu au, în mare parte, stații de epurare – ceea ce însemană că avem o altă mare sursă de poluare. Cam așa stăm la capitolul mediu, astăzi”, ne-a spus Florina Bran, profesor la Facultatea Economie Agroalimentară și a Mediului din Academia de Studii Economice București.

Menționăm că din datele oficiale rezultă un număr de 35 de judeţe deţin sisteme integrate pentru selectarea deşeurilor, însă numai într-unul singur acest sistem funcţionează.

Copacii tăiați și târâți pe sol dislocă mult pământ din munte

Marian Drăgoi, profesor la Facultatea de Silvicultură din Suceava, ne-a explicat faptul că există o prevedere a legislației silvice care, la capitolul ”produse accidentale”, a micșorat amenda de la 200.000 de lei, la 20.000 de lei. 

”O altă problemă, despre care nu s-a discutat până acum, este legată de erodarea solului prin practicile silvice actuale. Este vorba despre faptul că se târăște copacul pe sol, din tăietură, până în vale și se dislocă astfel foarte mult pământ din munte. Studiile pe acestă temă sunt în lucru și sunt deja destul de îngrijorătoare. Probabil că se va impune fasonarea copacului în tăietură și transportarea produselor lemnoase prin funicular sau utilaje, nu prin târâre”, ne-a explicat profesorul Marian Drăgoi.

Citește și: Aleșii vor să schimbe din nou Codul silvic; Puterea dă asigurări că amenzile pentru tăieri ilegale nu scad

 
 

Urmărește-ne pe Google News