Seismul de 5,5 grade, produs miercurea trecută în Marea Neagră, ar putea avea urmări în viitor. Pentru că au fost prea puţine replicile care au urmat acelui cutremur, seismologii spun că nu a fost eliberată toată energia acumulată în subteran şi că, astfel, în viitor, ar putea avea loc o nouă mişcare a pământului care ar putea atinge magnitudinea de 6 grade.
Şabla, acolo unde a avut loc săptămâna trecută cutremurul de 5,5 grade care a zguduit Bulgaria Şi sudul litoralului românesc, este cunoscută de specialişti ca o zonă activă care poate genera seisme de peste 7 grade pe scara Richter. Ultimul incident de acest fel a avut loc pe 31 martie 1901 şi fost estimat la 7,2 grade. “Dar activitatea în zonă e relativ redusă, în sensul că în ultima sută de ani au avut loc doar două cutremure de peste 5 grade, aşa cum a fost cel de pe 5 august anul acesta. Interesant este faptul că acest seism nu a fost însoţit de prea multe replici, cum ne-am fi aşteptat, iar asta înseamnă că nu a fost eliberată toată energia acumulată în subteran”, ne-a declarat Mircea Radulian, directorul Ştiinţific al Institutului pentru Fizica Pământului.
„Pe 5 august au fost prea puţine replici”
Cercetătorul este de acord că nimeni nu poate prezice data exactă la care va avea loc un cutremur, dar din cauza faptului că rupturile scoarţei terestre din zona Şabla nu au eliberat toată energia seismică acumulată aici, el crede că ar putea avea loc noi dislocări subterane. “Cred că acolo s-ar putea produce un cutremur mare, iar când zic mare mă refer la peste 6 grade pe scara Richter. Nu mâine, nu poimâine, poate dura şi 100 de ani până ce pământul se va scutura iar”, ne-a mai spus Mircea Radulian.
100 de răniţi în Japonia
Peste 100 de persoane au fost rănite, iar una este posibil să fi decedat, în urma seismului cu magnitudinea de 6,4 grade, care s-a produs ieri dimineaţă în centrul Japoniei, provocând un tsunami de mică amploare. Seismul a fost resimţit şi în Tokyo, la 170 de kilometri nord de epicentru.