Milioane de şomeri fără acte

În realitate, şomajul este foarte greu de calculat, pentru că o bună parte a populaţiei României, estimările arată că aproximativ două milioane de oameni, lucrează exclusiv în agricultură şi prestează, în general, munci ziliere, uneori remunerate în produse.
Autoconsumul în România este, de asemenea, cel mai mare din Uniunea Europeană. Numărul angajaţilor “la negru” din alte domenii este estimat şi el la cel puţin încă 1 milion de persoane. Cei care lucrează fără documente nu pot beneficia de şomaj, deci chiar dacă rămân fără loc de muncă, statistica oficială nu îi ia în calcul.
Lor li se adaugă alte sute de mii de români care muncesc cu ziua în alte ţări. Structura veniturilor populaţiei din România este relevantă. Potrivit INS, la sfârşitul lunii iunie 2015, doar 53% din veniturile populaţiei veneau din salarii.
În acelaşi timp, aproape 13% erau venituri “în natură” obţinute de ţăranii care cultivă pământul pentru autoconsum. Alţi 3,2% veneau din vânzări de active şi 24% din prestaţii sociale, cum ar fi pensiile sau ajutoarele sociale.

Românii de vârsta a doua au mari probleme

Numărul şomerilor în vârstă de 25-74 de ani reprezintă 77,5% din numărul total al şomerilor estimat pentru luna octombrie 2015. Pentru persoanele adulte (25-74 de ani), rata şomajului a fost estimată la 5,7% pentru luna octombrie 2015 (6,6% în cazul bărbaţilor şi 4,5% în cel al femeilor).
Indicatorul a crescut, per ansamblu, cu 0,1 puncte procentuale în octombrie 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, ajungând la 6,8%.
“Rata şomajului în formă ajustată sezonier a scăzut cu 0,1 puncte procentuale faţă de luna precedentă şi a crescut cu 0,1 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în luna octombrie 2014. Numărul şomerilor (în vârstă de 15-74 de ani), estimat pentru luna octombrie din anul curent, este de 630.000 de persoane, în scădere faţă de luna precedentă (634.000 de persoane) şi în creştere faţă de aceeaşi lună a anului anterior (618.000 de persoane)”, arată INS. Pe sexe, rata şomajului pentru bărbaţi o depăşeşte cu 1,9 puncte procentuale pe cea a femeilor (valorile respective fiind 7,6% în cazul persoanelor de sex masculin şi 5,7% în cazul celor de sex feminin).

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News