Înainte de a intra în criză, românii trăiau bine. Pentru a ajunge la nivelul de trai de atunci avem nevoie de încă doi ani în care vom mai face foamea

Veniturile mizerabile ale românilor nu vor mai creşte doi ani de-acum încolo. Potrivit estimărilor sumbre ale Fondului Monetar Internaţional, românii vor ajunge la nivelul de trai din 2008, când Produsul Intern Brut pe cap de locuitor era 9.500 de dolari, abia în 2013. Din 2008, PIB-ul a scăzut dramatic, de la 9.500 de dolari la 7.500 de dolari în 2009 şi la 7.390 de dolari în 2010.

Indicatorul ar urma să urce la 7.700 de dolari anul viitor, la 8.700 de dolari în 2012 şi la 9.800 de dolari în 2013. Abia după 2013 se estimează şi veşti bune, adică o creştere puternică a indicatorului, la 11.123 de dolari în 2014 şi, respectiv, 12.660 de dolari în 2015. Bineînţeles, aceste creşteri vor fi posibile doar în situaţia în care actualul şi viitoarele guverne vor fi capabile să pună în aplicare măsuri economice sănătoase şi eficiente.

La anul nu va mai fi scădere economică

În aceste condiţii, declaraţiile guvernanţilor, care susţin că la anul ieşim din criză, se referă doar la faptul că ţara noastră nu va mai înregistra scădere din punct de vedere economic şi că am început, timid, să urcăm scările spre o viaţă apropiată de cea pe care o duceam în anul 2008.


Reprezentanţii Fondului fac presiuni:
NU modificaţi ordonanţa privind creditele? NU primiţi împrumutul din decembrie!

Modificarea Ordonanţei 50/2010 privind creditele populaţiei şi clarificarea unor pasaje ambigue din textul ei ar putea fi una dintre condiţiile pe care FMI le va pune guvernului în schimbul tranşei ce ar trebui să vină în România, în decembrie.

Reprezentanţii Fondului cred că, în actuala formă, ordonanţa ar putea reprezenta un risc pentru sistemul financiar-bancar. FMI a cerut Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor să clarifice pasajele ambigue din Ordonanţa 50/2010 după ce băncile au atras atenţia că există un risc de destabilizare a sistemului.

De fapt, este vorba despre modificarea ordonanţei astfel încât prevederile acesteia să nu se aplice şi contractelor aflate în derulare, ci doar celor noi.

Avocaţii susţin că e ilegal

Avocaţii susţin însă că modificarea în Parlament a Ordonanţei 50/2010 aşa cum cer reprezentanţii FMI ar fi “neconstituţională”, întrucât în acest caz “legea de aprobare ar fi retroactivă”, au declarat pentru incont.ro mai mulţi avocaţi, reprezentanţi ai grupurilor de clienţi nemulţumiţi. Ei afirmă că FMI face presiuni asupra guvernului pentru ca băncile să obţină amendamente “favorabile” în dezbaterile din Parlament.

Salariile şi pensiile nu vor creşte la anul

Salariile bugetarilor vor rămâne şi la anul reduse cu 25%, iar pensiile nu vor creşte deloc. Este una dintre cerinţele FMI pentru a ne mai da bani. Reducerea salariilor bugetarilor cu 25% este o măsură temporară, valabilă până la 31 decembrie, astfel că guvernul va trebui să găsească soluţiile juridice pentru ca ea să fie aplicată şi la anul, aşa cum vrea FMI. Curtea Constituţională a dat aviz de constituţionalitate pe tăierea salariilor bugetarilor cu 25% pentru o perioadă, până la 1 ianuarie 2011, fiind invocată starea de urgenţă prevăzută la articolul 53 din Constituţie. Astfel că, la ora actuală, pentru ca veniturile să rămână reduse, guvernul trebuie să găsească o “portiţă” acceptată de Curtea Constituţională.

Nici pensionarii nu au parte de veşti mai bune. Ei nu vor primi nici un ban în plus anul viitor. Pentru 2012 însă, autorităţile promit o creştere de 5,5 procente.

Băse a promis că nu promulgă legile privind TVA şi neimpozitarea pensiilor

Preşedintele Traian Băsescu le-a promis reprezentanţilor FMI că nu va promulga legile privind reducerea TVA la alimente şi neimpozitarea pensiilor. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, la începutul săptămânii trecute, un proiect de lege iniţiat de parlamentari PSD, PC şi PNL, prin care TVA scade de la 24% la 5% pentru pâine, carne, lapte, ulei şi zahăr, iar pensiile sub 2.000 de lei nu se impozitează. Parlamentarii PDL au votat atunci din greşeală.


Ce spun cititori: «Eu cred că o vom duce din ce în ce mai rău»

Elena Barbu, 47 de ani: “Ne-au condamnat la moarte aceşti conducători impostori! Eu cred că o vom duce din ce în ce mai rău. Degeaba zic ei că situaţia va fi grea, dar va rămâne neschimbată, pentru că nu-i cred. Sigur se va înrăutăţi. Este o bătaie de joc faţă de toţi românii. Parcă se încăpăţânează să ne îngroape pe toţi de vii”.

Elena Nae, 54 de ani: “E o prostie! Cum să mai dureze încă doi ani? Trăiesc cu impresia că aceşti guvernanţi îşi bat joc de noi. Nu le doresc decât să trăiască şi ei ca noi, de pe o zi pe alta, şi să nu ştie ce să mai facă încât să supravieţuiască. Nu vedeţi că nu mai există nici o speranţă sau siguranţă”.

Constantin Mare, 53 de ani: “De ce nu mă mir? Mă aşteptam să se facă astfel de anunţuri. Cum să fie ceva bine în ţara asta, dacă ei fură tot? Unde s-au dus banii pe împrumuturi? Va fi vai de capul nostru! Au distrus tot ce s-a realizat pe vremea comuniştilor. În acele timpuri, oricum ne-am chinuit până am ridicat nivelul de trai”.

Maria Zaharia, 60 de ani: “Eu sper să rezistăm încă doi ani. Nu cred că este vina actualilor guvernanţi, ci mai degrabă este o vină generală. Oricine ar fi fost la putere, tot aici se ajungea. Situaţia aceasta de criză este în toată Europa, iar la noi este ceva mai accentuată, pentru că oricum suntem o ţară săracă”.

 
 

Urmărește-ne pe Google News