”La vremea respectivă acţionau 13 grupări teroriste cu motivaţii religioase, fără ca acţiunile lor să fie incluse în sfera terorismului religios. În prezent, lucrurile au evoluat, în sensul că aproxiamtiv 20% dintre grupările teroriste care acţionează pe glob invocă motive religioase pentru acţiunile lor. Cu toate acestea, ISIS se aseamănă în unele acţiuni cu o serie de importante organizatii teroriste clasice – de exemplu Armata Republicană Irlandeză, Organizaţia de Eliberare a Palestinei, Tigrii Tamil ş.a. – în sensul că, deşi au o componentă dominantă religioasă, revendică aspecte de ordin politic şi social”, ne-a explicat Sebastian Sârbu, expert în diplomaţie strategică, vicepreşedinte al Academiei Naţionale de Securitate şi Organizarea Apărării.
Fenomenul kamikaze, imposibil de oprit
Sârbu spune că în comparaţie cu terorismul clasic, care avea ca ţinte reprezentanţi ai statului şi economiei şi îşi urmărea atingerea obiectivelor, contra cost, evitând asasinatul în masă – edificator este cazul lui Carlos Şacalul – , terorismul postmodern pune pe prim plan numărul cât mai mare al victimelor.
Terorismul mileniului trei este asemuit unui război nedeclarat, fără un duşman precis, fără o confruntare pe faţă şi fără linii de front clar marcate. ISIS este condus de o masa amorfă de indivizi fanatizaţi, psihopaţi care operează în celule mici şi adormite de tip reţelar şi ies la suprafaţă brusc, după o existenţă anonimă normală, sinucigându-se şi omorând oameni nevinovaţi.
Teroristii postmoderni au vârste cuprinse între 20 – 40 de ani, sunt foarte hotărâţi şi actionează în grupuri care nu au o ierarhie tradiţională. Comandourile au o structură celulară, numărând 4-5 persoane. Logistica atentatorilor devine din ce în ce mai performantă, profesionistă, cu caracteristici militare.
O altă amprentă a terorismului postmodern este fenomenul kamikaze. Acest mod de operare este aproape imposibil de impiedicat, provoacă victime şi daune materiale, atingându-se ţinta aproape în mod garantat, şansele de apărare fiind nule.
Cu alte cuvinte, teroristul clasic executa ţinte precise, pe bani, iar ”postmodernistul” este pur şi simplu însetat de sânge.
Corespondenţa se face pe ”Internetul întunecat”
Există un manual al teroristului ISIS folosit ca metodă de căutare şi planificare pe net al acţiunilor teroriste. Practic este un fel de publicaţie electronică terorista pe un net paralel. Manualul se cheama Hijrah adică ,,Sfânta Emigrare”. Capul unei reţele ISIS din Belgia a recunoscut că în organizarea unor atacuri teroriste a activat celulele adormite care au planificat totul după manual, prin cunoscutele ”dark web” adică ”Internetul întunecat”, care nu poate fi detectat de serviciile de securitate şi nu îi pot fi localizate adresele.
Finantarea vine şi de la bugetele anumitor state
”ISIS se alimenteaza dintr-un buget negru cu un profit nelimitat, bazat pe un sistem închis de autofinanţare plus spălare de bani şi evaziune fiscală. Sprijinul financiar este oferit şi de anumite state, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, partide politice etc.”, spune Sebastina Sârbu.
Terorismul clasic a fost inventat de Carlos Şacalul
Carlos Şacalul, pe numele adevărta Ramírez Sánchez, inventatorul terorismului, s-a născut în Venezuela, în 1949. Surpanumit teroristul cu 1.000 de feţe, Carlos era plătit de KGB, serviciul secret al Uniunii Sovietice, pentru a executa asasinate asupra anumitor persoane. Prelua asemnea comenzi contra cost şi de la alte stat comuniste, inclusiv de la Nicolae Ceauşescu, care i-a cerut să îl omoare pe generalul Pacepa şi să asasineze câţiva disidenţi români din Occident. În 1997, Carlos Șacalul a fost capturat şi a primit închisoarea pe viaţă în Franţa pentru uciderea a doi detectivi care încercaseră să îl aresteze în 1975, precum şi pentru comiterea mai multor acte teroriste.
La noapte se dă ora înapoi. Vezi cum trece România la ora de iarnă 2024!