Specialistul în comunicare Dumitru Borțun, profesor la SNSPA, a analizat pentru Libertatea, în cadrul emisiunii „Adriana Nedelea la FIX”, modul în care a acționat Gheorghe Dincă în timpul reconstituirii crimelor din Caracal.
Borțun susține că a constatat o schimbare în comportamentul lui Dincă față de momentul în care bărbatul a fost arestat.
Gheorghe Dincă e detașat, nu știi dacă vine dintr-o asigurare de genul stai liniștit că nu pățești nimic, avem noi grijă sau pur și simplu e o defecțiune de tip psihic, s-a decuplat de la realitate, nu mai stă să-și imagineze consecințele faptelor sale, ale anchetei, ale condamnării.
Probabil e o reacție de protecție a psihicului foarte stresat de a ieși din această capcană prin detașare emoțională. Stă, se uită în ochii anchetatorilor, dă explicații, gesticulează, dă din mâini, ca un om care s-a regăsit, nu mai e în postura de animal hăiuit din primele zile.
Dumitru Borțun, specialist în comunicare
Profesorul de comunicare (foto) a comentat și declarațiile procurorului general interimar Bogdan Licu, care a afirmat că autoritățile nu au fost pregătite să gestioneze mediatic cazul Caracal.
Autoritățile au comunicat ca niște instituții retardate, atât de primitive încât nu au avut conștiința faptului că din când în când se va ajunge la o criză.
Dumitru Borțun, specialist în comunicare
Borțun a explicat că autoritățile trebuie să fie mereu pregătire pentru a gestiona o situație de criză „să ai o celulă de criză cu membri permanenți, antrenați, psihologi, oameni pregătiți să aducă la cunoștința rudelor tragedia, să ai oameni antrenați să aducă la cunoștința opiniei publice, prin intermediul presei, evenimentele care s-au întâmplat”.
În aceste instituții ale statului român nu sunt angajați cu specializări, cu pregătire serioasă.
E o mare distanță între statul român și cetățenii lui. Statul e perceput prin tradiție ca un inamic al omului simplu. Întotdeauna statul a luat 7 piei de pe cetățeanul român.
Dumitru Borțun, specialist în comunicare
Borțun: Cazul Caracal, posibil pentru că „suntem conduși de indivizi inculți
În opinia lui Borțun, cazul Caracal a fost posibil pentru că „cel care se ocupa cu curățenia, în loc să măture și să scoată mizeria, a băgat-o sub covor”. Raport final IML privind oasele din curtea lui Gheorghe Dincă:
Când dai un covor la o parte din greșeală într-o cameră pe care o crezi curată și sub covor găsești o mizerie de nedescris, pentru că cel care se ocupa cu curățenia, în loc să măture și să scoată mizeria, a băgat-o sub covor. Despre asta vorbim. Asta facem noi de 30 de ani.
Dumitru Borțun, specialist în comunicare
Profesorul de comunicare crede că nenorocirea s-a produs din cauza lipsei de pregătire a celor aflați în funcții cheie.
Cum arată casa lui Gheorghe Dincă după cercetări:
Suntem conduși de indivizi inculți, ignoranți, fără pregătire de specialitate, care se trag unii pe alții pe funcții, în funcție de o relație de rudenie, de vecinătate, clientelară. Mereu ne vom ciocni, în orice instituție a statului român, de aceste lucruri nefirești care arată stadiul nostru de înapoiere. Suntem în Evul mediu târziu. Trăim într-o mahmureală istorică.
Noi nu vrem să ne schimbăm modul de viață, nu vrem să ne schimbăm obiceiurile. Suntem incapabili să ne luăm viața în propriile mâini. Doar trăncănim. La Caracal, între oameni sunt tot felul de interlopi și indivizi needucați, foști repetenți și corigenți, unii cu uniforme, alții fără uniforme, dar toți sunt la fel.
Dumitru Borțun, specialist în comunicare
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro