Evenimentul s-a numit ”Ia de România” și a fost organizat întârziat cu ocazia Zilei Universale a Iei din 24 iunie.
România se confruntă cu o creştere alarmantă a cazurilor de COVID-19 în ultimele zile, dar regulile de distanţare socială, promovate de Guvern într-o campanie fără precedent, cu un buget de aproape 40 de milioane de euro, au fost ignorate la petrecerea din sectorul 5.
S-au înghesuit pe un petic de umbră
Spectacolul de pe scena montată la intrarea în Parcul Sebastian a început după-amiază, într-o căldură aproape insuportabilă. Pe scenă au cântat, pe rând, mai mulți copii, dar momentele artistice așteptate cu nerăbdare au venit după ora 16.00.
Din cauza căldurii, participanții, cei mai mulți în vârstă, au mutat scaunele pregătite de organizatori într-un țarc din fața scenei pe o singură parte, îngrămădindu-se pe un petic de umbră. Alții, care au preferat să păstreze cât de cât distanța, au venit cu umbrele și pălării.
Femei cochete și bărbați cu pantaloni la dungă și-au dat întâlnire la concert. ”Hai, nu dăm mâna, acum dăm cotul!”, spun ei, atingându-și coatele într-o încercare de a respecta noile norme sociale. Masca, însă, stă sub bărbie.
Paznicii responsabili cu accesul au strigat la oameni să nu-și mai mute scaunele, dar au renunțat după câteva încercări neconvingătoare.
”Mulțumim primarului, mulțumim primarului”
La intrarea în țarc, primăria a pregătit măști de protecție și dezinfectant pentru toată lumea. Nimeni nu trece fără mască. După, fiecare face ce vrea. În principiu, și-o dă jos.
Faimosul ansamblu popular ”Doina Gorjului” a ridicat publicul în picioare. Și l-a împins la hore.
Câte trei, câte cinci sau în cupluri, oamenii au dansat pe muzica populară și au uitat de masca de protecție, de coronavirus și de starea de alertă.
În chiote și aplauze au venit și mulțumirile pentru ”deosebitul domn primar”.
”Mulțumim primarului, domnul Florea, un om deosebit, pe care vă îndemn să-l urmați cu tot dinadinsul”, a spus Gheroghe Porumbel, managerul Ansamblului Doina Gorjului spre finalul spectacolului oferit de gorjeni.
Apoi a ținut să adauge că muzica, dansul și atmosfera de veselie nu permit răspândirea virusului.
În asemenea momente și în asemenea atmosferă, nici măcar coronavirusul nu se mai propagă.
Gheorghe Porumbel, managerul ansamblului popular ”Doina Gorjului”:
Cu evidentă stânjeneală, prezentatoarea a încercat să dreagă gafa managerului Gheorghe Porumbel și i-a îndemnat pe oameni să păstreze distanța între ei.
Curiozitatea, mai mare decât frica
Și a mai făcut-o de câteva ori, avertizându-i pe participanți că spectacolul va fi întrerupt, dacă nu respectă distanțarea fizică. Jandarmii și-au făcut și ei apariția și a atenționat primăria că va lua măsuri.
”Să vedem dacă ne îmbolnăvim sau nu. Suntem curioase. Curiozitatea ne-a împins să ieșim în atâta lume”, a spus o femeie pe la 60 de ani. A fost sufletul grupului său de prietene, cu care a venit la concert. Unde era hora, era și ea.
Alții au venit pentru că oricum ”nu cred în coronavirus”, spus cu atât de multă convingere de parcă ar fi o religie.
”Știți ceva? Eu nu cred așa ceva. Lucrez într-o fabrică și nu le-am auzit pe colegele mele spunând că s-au îmbolnăvit”, a spus altcineva.
Când responsabilitatea se mută într-un loc de joacă
Cap de afiș au fost artiștii Gabriel Dorobanțu – care a făcut playback jumătate din timp -, Mioara Velicu și Mirabela Dauer. Cea din urmă a încheiat concertul pe repede-nainte, de parcă primăria s-a temut că nu va mai apuca să cânte pentru că va fi nevoită să oprească totul.
”Nu am vrea să se termine. Dar pe mine nu mă interesează, că eu mi-am luat banii”, a spus, pe scenă, Mioara Velicu, după un alt avertisment al organizatorilor către participanți, stârnind râsete.
Tot ea i-a dedicat câteva versuri primarului Daniel Florea: „Avem la noi în comună, primar cu inimă bună. Îi frumos și gospodar, este cel mai bun primar”.
Deși după venirea Jandarmeriei paznicii au restricționat accesul în perimetrul îngrădit de la concert, aglomerația s-a mutat pe iarbă, lângă țarc.
Cu măști, dar mai mult fără măști, fără a păstra o minimă distanță între ei, oamenii au dansat și au cântat alături de artiști, lipiți aproape unii de alții, fluturând steaguri și mâncând popcorn și vată de zahăr de la chioșcurile din zonă.
Locul de joacă, deși ar fi trebuit să rămână închis pe perioada stării de alertă, s-a animat și el și s-a umplut de copii care s-au jucat cu mingea, ori s-au dat în balansoar.
Polițiștii locali au asistat aproape nepăsători. Au încercat de câteva ori să-i disperseze pe oameni, dar s-au rezumat la câteva avertismente verbale neconvingătoare și ignorate de ceilalți.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 22
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro