Numit 2024 PT5, asteroidul face parte din grupul Arjuna, din care fac parte roci spațiale din sistemul solar care se învârt în jurul Soarelui. Ar trebui să ajungă pe 29 septembrie și este de așteptat să reziste lângă Lună până pe 25 noiembrie.

Ce este o mini-Lună

Ulterior, 2024 PT5 va reveni în centura de asteroizi care se rotește în jurul Soarelui.

„O mini-Lună este un obiect mic care orbitează în jurul unui alt corp din sistemul solar”, a spus Daniel Brown, profesor asociat în astronomie la Universitatea Nottingham Trent.

Poate fi din rocă, ce este un asteroid, sau dintr-un amestec de rocă, praf și gheață, care este o cometă.

„În oricare dintre cazuri, trebuie să ne gândim la acestea să nu orbiteze în jurul nostru pentru totdeauna, ci pentru o perioadă scurtă de timp”, a spus dr. Brown.

Va orbita în jurul Pământului timp de 57 de zile

2024 PT5 a fost descoperit pentru prima dată în august anul trecut, cu o zi înainte de a se apropia de Pământ la o distanță de 353.200 mile (568.500 km).

Dr. Brown a spus că mini-Luna va orbita în jurul Pământului timp de 57 de zile. „Nu i se întâmplă nimic exploziv sau dramatic ca să plece, pur și simplu are prea multă energie pentru a sta în preajma noastră timp îndelungat”, a spus el.

Poate fi văzută doar prin telescoape

Deși este un vizitator temporar, Pământul va mai avea ocazia să se afle lângă mini-Lună. Oamenii de știință prevăd că va intra din nou pe orbita noastră în 2055.

În urmă cu patru ani, oamenii de știință au identificat o altă mini-Lună numită 2020 CD3, care a orbitat în jurul Pământului mai mult de un an.

Dr. Brown a spus că mini-Lunile sunt destul de comune, dar „ceea ce tinde să fie mai puțin obișnuit este să le poți observa, deoarece sunt mici, foarte slabe și se mișcă foarte rapid”.

Mini-Luna din acest an nu va fi vizibilă cu ochiul liber și poate fi văzută doar prin telescoape. Astronomii urmăresc aceste obiecte în cazul în care sunt o amenințare pentru Pământ în viitor, dar experții au spus că este puțin probabil ca 2024 PT5 să prezinte un astfel de risc.

Urmărește-ne pe Google News