Atat trebuie sa indure crestinii ortodocsi specula cu verdeturi, legume si fructe pentru a putea respecta Postul Pastelui. De azi si pana la 26 aprilie, romanii care vor sa consume numai alimente de post fara a-si deteriora echilibrul energetic al organismului vor cheltui sume impresionante pentru mancare. O salata verde costa acum cat patru oua, un kilogram de ciuperci cat un pui grill, branza din soia e mai scumpa decat cea din lapte de oaie, iar ardeiul gras rivalizeaza la pret cu antricoatele din macelarii.
Cu aceste preturi, o zi de post poate fi mai scumpa decat o cina la unul din restaurantele cu preturi medii din Bucuresti. Bineinteles, daca postitorii nu renunta definitiv la mancare sau se satura numai cu fasole, paine si cartofi.
Prin definitie, postul este abtinerea pe o perioada determinata de la mancarurile cu origine animala, bauturi alcoolice si de la pacate, in scopuri religios-morale. Exercitiul de infranare imbina astfel postul de pacate cu postul de mancare. Daca pentru limitarea faptelor rele este suficienta vointa si credinta, postul alimentar a devenit acum o chestiune de bani. O simpla „inspectie” prin pietele si magazinele bucurestene arata cat de mult costa legumele, verdeturile si fructele.
„Nu stiu cum o sa reusesc sa tin tot postul. In fiecare an au fost preturi mari, dar nu ca acum. O sa mananc orez, cartofi si paine atat cat am sa pot. Pentru ca nu-mi ajung banii, o sa tin post si de rosii, salata, ciuperci sau fructe”, ne-a spus o batrana aflata la cumparaturi printre tarabele pietei Crangasi.
Daca tinem cont de preturile din pietele bucurestene rezulta ca un castron cu fasole batuta costa aproape 100.000 lei. O mancare de vinete nu poate fi scoasa la un pret mai mic de 170.000 lei, iar o prajitura cu nuci si miere poate sa coste chiar si 300.000 lei.