O situaţie cel puţin bizară se întâmplă de câţiva ani cu mai toate legumele şi fructele româneşti- câns apar prima dată în pieţe sunt mai scumpe decât cele importate. Aşa se întâmplă zilele acestea şi cu roşiile autohtone, care ajung să coste între 10 şi 12 lei kilogramul. Costurile aberante sunt, astfel, cele mai mari din toată Europa.
”Se profită de interesul populaţiei pentru legumele româneşti despre care se ştie că sunt ecologice şi mult mai sănătoase. Speculanţii, care cumpără roşiile la a doua, a treia mână fac preţul în toate pieţele. Îşi iau certificate de producător false, pe şpăgi, deşi ei nu au nici măcar un petic de pământ la cultivat, îi conving pe adevăraţii producători să-şi vândă marfa cu te mi ce, ajung cu marfa în pieţe şi se înţeleg între ei asupra preţului de vânzare. Iar în faţa lor, adevăraţii producători care închiriază tarabe în pieţe nu au niciun cuvânt de spus. Problema e la administraţia pieţelor şi la primari care nu fac controale la sânge”, ne-a explicat Dragoş Frumosu, preşedintele FSIA.
Un element important atunci când cumpăraţi roşii este să faceţi diferenţa dintre cele autohtone şi cele de import. Legumele româneşti au forme neregulate, sunt mai aplatizate şi nu găseşti două la fel, pe când cele din alte ţări sunt trase la indigo, ne-a sfătuit specialistul.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro