Manolis Androulakis a ajutat zeci de cetățeni greci și etnici greci să se evacueze din Mariupol, oraș bombardat constant de forțele ruse încă de la începutul invaziei.
Diplomatul a părăsit marți Mariupolul și, după o călătorie de patru zile prin Ucraina, a traversat în România prin Moldova, alături de alți 10 cetățeni greci. Duminică, Androulakis a ajuns la Atena, iar la aeroport a fost așteptat de familie.
„Ceea ce am văzut eu, sper că nimeni nu va apuca să vadă vreodată”, le-a spus Androulakis jurnaliștilor, de pe Aeroportul Internațional din Atena.
„Mariupolul va face parte din lista orașelor care au fost complet distruse de război. Nu trebuie să le numesc – sunt Guernica, Coventry, Alep, Groznîi, Leningrad”, a spus Androulakis.
Potrivit ministerului grec de externe, Androulakis a fost ultimul diplomat UE care a părăsit Mariupolul, unde circa 300.000 de localnici sunt blocați. Evacuarea localnicilor a fost întreruptă în repetate rânduri din cauza bombardamentelor forțelor rusești, care încearcă să preia controlul orașului.
De când soldații ruși au început să tragă asupra Mariupolului, cel puțin 10 etnici greci au fost uciși și mai mulți au fost răniți. Ministrul grec de externe a spus că peste 150 de cetățeni greci, echipajele navelor și etnicii greci au fost evacuați din regiune.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat sâmbătă că asediul asupra Mariupolului de către Rusia a fost „o teroare care va fi ținută minte secole de acum înainte”.
Mariupol, oraș-port la Marea Azov, număra peste 400.000 de locuitori înainte de război. Orașul a avut istoric o populație considerabilă de etnici greci, care au fost activi în comerț și transport maritim în regiune încă din perioada bizantină.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia