• În 2020 au început să se vadă și rezultatele politicilor publice europene, de la salvarea unor specii aproape dispărute, cum este zimbrul, la îmbunătățirea calității aerului.
  • S-au făcut pași importanți în ceea ce privește drepturile minorităților: tot mai multe țări legalizează căsătoriile sau parteneriatul civil între persoane de același sex.
  • Cercetătorii canadieni susțin că au descoperit leacul împotriva diabetului, o boală care afectează peste 422 de milioane de oameni din întreaga lume. 
  • Misiune istorică: prima dată când NASA trimite în spaţiu astronauţi la bordul unei navete a unei companii private, SpaceX, care aparține lui Elon Musk.

A fost testat cu succes primul tren care levitează și atinge peste 1.000 km/oră

După peste 400 de teste, Virgin Hyperloop, trenul care levitează, a făcut prima călătorie cu oameni la bord. Trenul este proiectat să atingă peste 1.000 de kilometri pe oră și ar face drumul dintre New York și Chicago în doar jumătate de oră, de patru ori mai rapid decât un tren obișnuit.

Trenul dezvoltat de compania lui Richard Branson a atins la acest prim test cu oameni doar 172 de kilometri pe oră, dar viteza la care tinde este de șase ori mai mare. Cercetătorii spun că este un pas important. Planul companiei este să primească certificatul de siguranță până în 2025 și să poată fi dezvoltat pentru vânzare până în 2030. 

Un profesor universitar din Sibiu e acuzat de mai multe forme de abuz asupra studenților. Reacția Universității
Recomandări
Un profesor universitar din Sibiu e acuzat de mai multe forme de abuz asupra studenților. Reacția Universității

„Am avut imensa plăcere să văd cum se scrie istoria cu propriii mei ochi”, a declarat Sultan Ahmed bin Sulayem, președintele Virgin Hyperloop, citat deGood News Network.

Practic, mijlocul de transport arată ca o capsulă care plutește într-un tub cu vacuum și tehnologia se folosește de legile electromagnetismului. Acest mod de transport silențios, fără emisii și rapid va revoluționa transportul în următorii zece ani.

Speranțe pentru viitor. Veștile bune ale anului 2020, pe care le-am ratat din cauza pandemiei de COVID-19

Cercetătorii canadieni au găsit leacul pentru diabet

La 100 de ani de la prima criză a diabetului în lume, cercetătorii canadieni susțin că știu cum să stopeze boala. În laboratoarele Universității din Alberta au reușit să vindece diabetul la șoareci și au deschis calea pentru dezvoltarea tratamentelor la oameni.

Este un moment extrem de important în istoria combaterii diabetului, boală de care suferă 422 de milioane de oameni din întreaga lume. Procesul are la bază celule stem, care inversează cantitatea de insulină din sânge.

Procedura a fost dezvoltată de medicul James Shapiro, același care a făcut un alt tratament pentru diabet numit Edmonton Protocol, în anii 90. Descoperirea are nevoie de sprijin guvernamental pentru ca oamenii de știință să-și continue munca.

Zimbrii nu mai sunt o specie amenințată

Anul 2024, cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Ziua în care 24 de stații meteo din România au arătat peste 40 °C
Recomandări
Anul 2024, cel mai cald din istoria măsurătorilor meteorologice. Ziua în care 24 de stații meteo din România au arătat peste 40 °C

A crescut numărul zimbrilor sălbatici în Europa, astfel încât specia nu mai este considerată vulnerabilă, potrivit autorităților internaționale din lumea conservării. Noua listă roșie a speciilor amenințate cu extincția nu mai cuprinde și zimbrii. Din 2003 și până azi, numărul a crescut de la 1.800 la 6.200.

Speranțe pentru viitor. Veștile bune ale anului 2020, pe care le-am ratat din cauza pandemiei de COVID-19

România se află pe lista puținelor țări care au zimbri în libertate. În prezent avem peste 100 de exemplare în Parcul Natural Vânători Neamț, Munții Făgăraș și Munții Țarcu, unde sunt 65 dintre exemplare. Conservarea speciei a fost posibilă printr-o inițiativă Rewilding Europe și WWF România. Cele mai mari populații din Europa sunt în Polonia, Belarus și Rusia. 

În urmă cu o sută de ani, populația de zimbri număra doar 50 de exemplare în toată lumea. Specia era mai rară decât rinocerul negru și a trăit doar în captivitate. În 1950 a început reintroducerea zimbrului în sălbăticie și din 2012 procesul a început și în România.

A fost rezolvat paradoxul găurilor negre, pe care nici Stephen Hawking nu l-a putut descifra

Dacă intri în zona unei găuri negre, vei mai putea ieși de acolo vreodată? Potrivit unor noi calcule ridicate de o problemă veche de 50 de ani – pe care nici Stephen Hawking nu a putut să o rezolve – a fost găsit răspunsul: da! Rezolvarea este considerată un calcul de referință, potrivit Good News Network. 

Strategia iubitei lui Sorin Oprescu pentru recuperarea vilei din Primăverii cumpărate pe numele ei. Statul a confiscat proprietatea
Recomandări
Strategia iubitei lui Sorin Oprescu pentru recuperarea vilei din Primăverii cumpărate pe numele ei. Statul a confiscat proprietatea

Din anii 70, oamenii de știință caută răspunsul la o contradicție din calculele matematice legate de găurile negre, iar acest lucru poartă numele „paradoxul găurilor negre”.

Hawking a arătat, prin calcule, ce se întâmplă cu materia din interiorul și în exteriorul găurilor negre. A descoperit astfel că există o cantitate de radiații emanate de găurile negre, care acum îi poartă și numele – „radiația Hawking”. Și această radiație face ca găurile să piardă masă și să se „evapore”.

Prin urmare, întrebarea a fost: dacă atunci când gaura neagră dispare, ce a căzut în ea reapare în altă parte? Și calculele unor cercetători de la Universitatea din Santa Barbara arată că informația care cade într-o gaură neagră reapare.

Primul muzeu subacvatic al lumii, deschis în Grecia

Vara următoare, românii ar putea să pună în bagajul pentru Grecia, pe lângă costumul de baie, și pe cel de scafandru. Și asta dacă vor să se scufunde în istoria Greciei. Noul muzeu subacvatic le permite vizitatorilor să coboare la 25 de metri adâncime pentru a vedea relicve din timpul războiului peloponesian. 

Ghizii-scafandri le vor putea arăta vizitatorilor epava Peristera, lungă de 27 de metri, care s-a scufundat acum 2.400 de ani. Muzeul a fost deschis o perioadă scurtă în octombrie, dar adevărata inaugurare se va face cel mai probabil în iunie 2021. Ca să poți să vizitezi acest muzeu trebuie să iei lecții de scufundare în prealabil, potrivitGood News Network.

Muzeul se află în Parcul Național Maritim Alonissos, prima zonă de mare protejată a Greciei și cea mai mare din Europa. Vizitatorii vor putea să vadă în mediul lor peste 300 de specii de pești, foci și corali, pe lângă muzeul din mare.

Primul robot-pompier a ajutat la stingerea unui incendiu în SUA

Pompierii din Los Angeles au primit în acest an în rândul lor un coleg special, un robot de peste o tonă și jumătate care intră fără teamă în foc. Thermite Robotic Systems 3 sau RS3 poate să împrăștie în jur de 10.000 de litri de apă pe minut și este manevrat de la distanță de o telecomandă.

De asemenea, robotul are și o cameră video care îi permite operatorului să-l teleghideze cu ușurință. Robotul de mărimea unei mașini Smart este suficient de puternic să pătrundă și prin zid, dacă este nevoie. Acest robot poate schimba cu totul munca pompierilor și poate preveni accidente.

RS3 a participat deja la un incendiu din centrul LA alături de 130 de pompieri-oameni. Acesta și-a demonstrat utilitatea fiindcă a putut să pătrundă în zone care ar fi fost inaccesibile pentru oameni. Acum este la datorie în cea mai solicitată secție de pompieri din oraș.

Pași importanți în eradicarea malariei și a poliomielitei

Mortalitatea cauzată de malarie a ajuns la cele mai mici valori din istorie, arată Organizația Mondială a Sănătății, citată de Good News Network. În ultimii 20 de ani, rata mortalității a scăzut cu 60% și au fost prevenite 1,5 miliarde de cazuri între 2000 și 2019.

Speranțe pentru viitor. Veștile bune ale anului 2020, pe care le-am ratat din cauza pandemiei de COVID-19

Aproape 3 miliarde de dolari s-au cheltuit anul trecut pe controlul și eliminarea malariei, bani investiți de organizații din 91 de țări. Contribuția cea mai substanțială vine din SUA, urmate de Marea Britanie. Malaria afectează în special copiii și două treimi dintre copiii sub 5 ani care se îmbolnăvesc pierd lupta cu boala.

Vestea bună este că această boală se poate preveni și trata. Astfel s-a ajuns de la o rată a mortalității de 24,7 la 100.000 de oameni în anii 2000 la doar zece morți la 100.000, în 2019.

Tot la capitolul „boli eradicate”, în luna august, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că poliomelita a fost eradicată, în sfârșit, în Africa. „Un triumf al sănătății publice”, spunea șeful OMS atunci.

Campania de vaccinare reușită a prevenit peste 13 milioane de cazuri de poliomielită la nivel mondial.   

Numărul morților în urma atacurilor teroriste, în scădere în ultimii cinci ani

În 2019 a fost o scădere de 15% față de anii precedenți. Indexul Global al Terorismului 2020 arată că a existat un vârf al numărului de morți în 2014, dar în ultimii ani a fost o scădere de 59%. 

Raportul este dezvoltat de Institute of Economics and Peace, care analizează numărul de evenimente, numărul morților, al răniților și daunele materiale. 103 țări au scoruri mai bune, cele mai considerabile scăderi fiind în Afganistan și Nigeria, cu toate că aceste țări sunt singurele din lume care au avut mai bine de o mie de victime ale terorismului în ultimii ani.

Vești bune vin și din Orientul Mijlociu și din nordul Africii, care au înregistrat cel mai mic număr de morți din 2003.

Calitatea aerului în Europa s-a îmbunătățit și asta salvează vieți

VIDEO România, țara europeană cu cele mai multe decese provocate de poluare. Datele anunțate de Agenția Europeană de Mediu

Chiar dacă mai este mult de lucru, calitatea aerului pe care îl respiră europenii a crescut în ultimii zece ani, potrivit Agenției Europene de Mediu. Raportul din 2020 arată că valorile emisiilor celor mai folosiți poluanți au scăzut semnificativ, în ciuda faptului că a crescut cererea de transport care este un poluator important. S-au redus și emisiile poluante de la companiile de energie.

S-a văzut și un progres în scăderea poluării provenite din domeniul construcțiilor și al agriculturii. De pildă, emisiile de dioxid de nitrogen au scăzut cu 54% în ultimele două decenii.

Datorită unei aer mai respirabil, se estimează că au murit prematur cu 60.000 de oameni mai puțin. Pașii următori pentru țările Europei fac parte din Planul de Acțiune „Zero Pollution Ambition”, din cadrul Pactului Verde.

A crescut numărul de voluntari, în pandemie

Situația de criză din acest an pare să ne fi făcut mai solidari. O arată cifrele Crucii Roșii, cea mai mare organizație umanitară din lume, care a înregistrat în 2020 o creștere generoasă a numărului de voluntari. Aceștia au avut sute de mii de noi oameni dispuși să ofere gratis din timpul lor și au ales să se implice în campaniile din pandemie.

Cei mai mulți voluntari, 78.000, s-au înscris în SUA, dar și Crucea Roșie italiană a înregistrat 60.000 de noi voluntari în cadrul inițiativei „E timpul pentru bunătate”.

Olanda a primit 48.000 de noi voluntari, iar Kenya face training pentru 35.000 de oameni pentru acțiunile sale umanitare. Prin acțiunile lor colective, au putut ajuta milioane de oameni din toată lumea și au intervenit la sute de dezastre, potrivit Good News Network.

Încă două țări acceptă căsătoriile sau parteneriatul între persoane de același sex

2020 a adus vești bune și pentru comunitatea LGBTI+. Două noi țări au recunoscut căsătoriile sau parteneriatul civil în acest an: Costa Rica și Muntenegru.  

Două tinere s-au căsătorit în Irlanda de Nord, prima căsătorie gay din această țară FOTO: EPA
Două tinere s-au căsătorit în Irlanda de Nord, prima căsătorie gay din această țară | FOTO: EPA

În total, în 28 de țări membre ale Națiunilor Unite sunt legale căsătoriile între persoane de același sex, în timp ce alte 32 recunosc parteneriatul civil. Irlanda de Nord, Ecuador și Austria și-au schimbat în ultimii doi ani legile în această privință. În Irlanda de Nord, de pildă, în februarie, s-a căsătorit primul cuplu, după ce legea fusese aprobată cu câteva luni înainte.

Anul acesta, Muntenegru a devenit prima țară din Balcani care a recunoscut căsătoriile între persoane de același sex. 

Thailanda a demarat în iunie un proiect legislativ prin care să fie permis parteneriatul între persoanele de același sex, posibilitatea ca acestea să adopte copii și să poată deține o proprietate împreună, potrivit weforum.org

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Firma românească unde un simplu șofer are un salariu mai mare decât un prefect face angajări. Ce meserii se caută
Știrileprotv.ro
Firma românească unde un simplu șofer are un salariu mai mare decât un prefect face angajări. Ce meserii se caută
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Viva.ro
Sătulă de critici, Bianca Drăgușanu a răbufnit și a postat imagini fără machiaj! Niciodată nu a mai fost văzută așa, val de reacții
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Libertateapentrufemei.ro
Trecutul secret al Monicăi Bîrlădeanu. Cum arăta când era chelneriță, în Iași. Care au fost bărbații cu care s-a iubit
Satul de poveste din România în care locuiau cei mai tari tăietori de lemne. I se spunea Valea Ungurului, dar aici s-au așezat slovacii. Ei fac sarmale din cartofi și pălincă din cireșe amare
FANATIK.RO
Satul de poveste din România în care locuiau cei mai tari tăietori de lemne. I se spunea Valea Ungurului, dar aici s-au așezat slovacii. Ei fac sarmale din cartofi și pălincă din cireșe amare
Fostul lider WTA s-a căsătorit » Cum a cucerit-o printr-o abordare pe stradă: „Este un film total! Am știut din prima”
GSP.RO
Fostul lider WTA s-a căsătorit » Cum a cucerit-o printr-o abordare pe stradă: „Este un film total! Am știut din prima”
Animalul pe care românii știu cum să-l crească, dar de care nu se bucură mai deloc. E prea scump pentru buzunarele noastre și ajunge pe mesele bogaților. S-a dat liber la export anul acesta și fermierii sunt sfătuiți să vândă cu banii jos
FANATIK.RO
Animalul pe care românii știu cum să-l crească, dar de care nu se bucură mai deloc. E prea scump pentru buzunarele noastre și ajunge pe mesele bogaților. S-a dat liber la export anul acesta și fermierii sunt sfătuiți să vândă cu banii jos
'În biserică, cu cununiile pe cap, telefoanele sunau și amanta urla'. Anamaria Prodan, noi dezvăluiri despre separarea de Laurențiu Reghecampf. A făcut publice detalii intime din relația lor!
Unica.ro
'În biserică, cu cununiile pe cap, telefoanele sunau și amanta urla'. Anamaria Prodan, noi dezvăluiri despre separarea de Laurențiu Reghecampf. A făcut publice detalii intime din relația lor!
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
Financiarul.ro
Horoscop financiar 14 – 20 octombrie 2024. Află cine are câștiguri în plus săptămâna aceasta!
România, sub avertizare de ploi şi vânt. Zonele lovite de valul de frig săptămâna viitoare
Observatornews.ro
România, sub avertizare de ploi şi vânt. Zonele lovite de valul de frig săptămâna viitoare
Horoscop 13 octombrie 2024. Fecioarele ar putea fi mai interesate de problemele legate de starea de sănătate sau cele de la muncă
HOROSCOP
Horoscop 13 octombrie 2024. Fecioarele ar putea fi mai interesate de problemele legate de starea de sănătate sau cele de la muncă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI