Din 2018 încoace, Rusia tot încearcă să-și crească influența în Africa în detrimentul SUA, Franței și al altor puteri occidentale. Roluri-cheie în acest sens au fost atribuite Direcției a 4-a GRU (Direcția Principală de Informații de pe lângă Statul Major al armatei ruse), care monitorizează Africa și Israelul, și Diviziei Africane din cadrul Departamentului 5 al FSB (Serviciul Federal de Securitate, principalul succesor al KGB-ului sovietic).

Pentru a-și îndeplini misiunile, cele două agenții secrete rusești au început cu recrutări de politicieni, ofițeri militari și jurnaliști de pe continentul african. În plus, au înființat mai multe asociații de comerț cu țările africane și o duzină de firme de consultanță implicate în diferite tipuri de activități. O astfel de companie este Bureau Legint, cu un buget anual de aproximativ un milion de dolari. Bureau Legint a fost fondată de fostul ofițer de informații navale GRU Viktor Boiarkin și soția sa, Tatiana, o fostă contabilă la sediul GRU de la autostrada Horoșevskoe 76b (Baza militară 45807).

Viktor Boiarkin, ofițerul GRU sancționat de SUA

Boiarkin, absolvent al Academiei Diplomatice Militare a GRU, are un trecut plin de evenimente: în 1986, a luat parte la evacuarea personalului militar sovietic și a personalului diplomatic din Yemen – la acea vreme, disputele dintre împuterniciții locali ai Moscovei se transformau într-un război civil care în cele din urmă s-a soldat cu 10.000 de morți. După Yemen, Boiarkin a fost repartizat ca asistent de atașat militar la ambasadele Rusiei din SUA și Mexic, unde a spionat până în 2003. Ulterior, a preluat un post în conducerea corporației de apărare Almaz-Antei, unde a fost implicat în vânzările de nave militare către Africa.

În 2005, Boiarkin a condus serviciul de securitate al lui Oleg Deripaska, șeful gigantului de aluminiu RUSAL. El a fost implicat în mai multe misiuni, cum ar fi identificarea instigatorilor la grevele petrecute la fabrica de bauxită a oligarhului din Guineea. Un document intern al RUSAL, care circulă pe internet, îi cere lui Boiarkin și Aleksandr Dedkovski – fostul șef al fondului de sprijin Rusia Unită din Ekaterinburg – să lucreze la înlăturarea miniștrilor și a prefecților din Guineea care i-au sprijinit pe greviști și să-i înlocuiască cu oficiali loiali.

În 2006, când Deripaska deținea o topitorie de aluminiu în Podgorica, capitala Muntenegrului, Boiarkin a instruit un partid pro-Kremlin să se asigure că susținătorii săi votează „în mod corect” la referendumul pentru independență. Se pare că ofițerul GRU a livrat chiar valize pline cu bani, deși el neagă acuzația. Aceste detalii au apărut în 2018, când Boiarkin, în numele lui Deripaska, a încercat să recupereze o datorie de la fostul manager de campanie al lui Donald Trump, Paul Manafort, care consilia același partid de „opoziție” din Muntenegru.

„Ne datora mulți bani și ne-a sugerat modalități de a-i restitui”, a recunoscut Boiarkin într-un interviu acordat pe acest subiect. În cele din urmă, Manafort a fost pus sub acuzație, iar Deripaska și Boiarkin au rămas mult timp pe primele pagini ale presei de peste Atlantic după ce Departamentul american al Trezoreriei i-a plasat pe amândoi pe lista sa de sancțiuni.

Biroul consilierului special Robert Mueller, desemnat pentru anchetarea intervenției Rusiei în alegerile prezidențiale desfășurate în 2016 în SUA, i-a propus lui Boiarkin o întâlnire, dar acesta a refuzat-o într-un mod nepoliticos. Astăzi, Boiarkin face parte din Consiliul Rusiei pentru Politica Externă și de Apărare, împreună cu politologul pro-Kremlin Serghei Karaganov, care a propus recent efectuarea unor atacuri nucleare preventive împotriva Europei.

Anastasia Samarkina, CEO-ul de fațadă care se visează soție de președinte de stat

Anii petrecuți în serviciile secrete militare l-au învățat pe Boiarkin să păstreze un profil scăzut, iar sancțiunile SUA nu fac decât să-i sporească reticența de a fi văzut la evenimente publice. Drept urmare, el a încredințat toate activitățile publice ale Bureau Legint către o rudă îndepărtată a soției sale, Anastasia Samarkina, pe care a numit-o în funcția de CEO al companiei.

În timp ce studia la Academia Diplomatică a Ministerului rus de Externe, Samarkina devenea cel mai tânăr membru al Camerei Publice de Tineret a Dumei orașului Ekaterinburg și spunea, într-un interviu acordat pentru Cosmopolitan, că în zece ani va fi, „cel puțin, soția președintelui”.

Samarkina încă nu a devenit soție de președinte de stat, dar ambasadorii străini o primesc în reședințele lor. Ea prezidează forumuri internaționale, participă la negocieri și semnează memorandumuri de cooperare cu mari corporații de stat rusești precum Novatek, Zarubejneft și RUSAL.

În timpul unui eveniment la filiala din Cuba a gigantului petrolier rus Rosneft, Samarkina a primit mulțumiri din partea responsabilului GRU pentru America Latină, Dmitri Bondarenko, care a spus: „Privind înapoi la rezultatele cooperării noastre fructuoase, am onoarea să-mi exprim recunoștința față de conducerea și personalul Bureau Legint pentru asistența lor eficientă în promovarea intereselor noastre în regiunea Americii Latine”.

Bureau Legint a lăsat o urmă și în Mexic, unde, în 2019, Samarkina s-a întâlnit cu Cora Pinedo, președinta Comisiei de Relații Externe Asia-Pacific-Africa din Senatul mexican.

În același an, Cora Pinedo s-a deplasat la Moscova și a fost întâmpinată pe aeroport de către Farit Ganiev, membru al Comisiei pentru Securitate și Anticorupție din Duma de Stat, în timp ce „ghidul” ei a fost deputatul conservator Piotr Tolstoi.

Contactată de The Insider, Anastasia Samarkina a acceptat inițial să răspundă la întrebări, dar a refuzat în cele din urmă prin intermediul unui mesaj trimis a doua zi: „Din moment ce Procuratura Generală a Rusiei a recunoscut The Insider ca organizație indezirabilă, crezând că activitatea dvs. prezintă «o amenințare la adresa fundamentelor ordinii constituționale și a securității», comunicarea ulterioară pare a fi ilegală și, prin urmare, imposibilă”.

Cosmonautul propagandist, soțiile diplomaților și „lumea rusă”

Pe lângă Bureau Legint, Viktor Boiarkin a înființat Asociația pentru Cooperare Economică cu Statele Africane (AECAS). Purtătorul de cuvânt al AECAS este fostul emisar special al Kremlinului pentru Orientul Mijlociu, Aleksandr Saltanov.

Nu se știe câți angajați are AECAS, dar funcția de director general este asigurată de ofițerul Vladimir Kurcenko, care a servit anterior în Departamentul principal de artilerie al Ministerului rus al Apărării (Unitatea militară 64176).

AECAS activează mai ales în Madagascar și Congo, iar de aproape un an implementează, în colaborare cu Fundația Lumea Rusă, un program dedicat „prieteniei” dintre Rusia și Africa. Prima etapă a evenimentelor din cadrul acestui program a avut loc în Senegal și Mali și l-a avut în prim-plan pe cosmonautul rus Serghei Kud-Svercikov, al cărui rol a fost de a-i convinge studenții locali de „beneficiile prieteniei” cu Rusia.

Potrivit website-ului Fundației Lumea Rusă, cosmonautul s-a adresat și mercenarilor Wagner din Mali, unde aceștia au acționat în sprijinul juntei militare locale. Programe similare de promovare a Rusiei sunt prevăzute să aibă loc în Tunisia, Maroc, Angola, Namibia, Zimbabwe, Coasta de Fildeș și Zambia. Sponsorul principal al acestei campanii de imagine este Fundația pentru granturi prezidențiale a Federației Ruse.

La Moscova, însă, AECAS operează în cele mai bune tradiții ale KGB-ului sovietic, și anume prin ambasade. În primul rând, asociația oferă tururi gratuite pentru soțiile diplomaților africani și le folosește pentru a stabili contacte operaționale considerate cruciale. În ultimii doi ani, soțiile diplomaților africani au fost duse în mod organizat, printre altele, la Teatrul Bolșoi, Muzeul de Cosmonautică, Fondul de Diamant și Muzeul din Țarițîno.

Cekistul Evgheni Sosonkin

O altă invenție a lui Boiarkin este Business Advisory Council on Libya (BACL). Potrivit unei surse The Insider din serviciile secrete rusești, BACL a fost creată la insistențele FSB, care avea mare nevoie să-și extindă rețeaua din Orientul Mijlociu pentru a contrabalansa serviciile secrete rusești. Prin urmare, nu este o coincidență faptul că Evgheni Sosonkin, un ofițer de carieră al din Departamentul 5 al FSB (Unitatea militară 26047), a fost numit în funcția de director executiv al BACL.

Sosonkin a absolvit Facultatea de Securitate Informațională a Academiei FSB și a lucrat ca expert în Siria la Centrul pentru Studiul Orientului Mijlociu și Asiei Centrale, condus de Semion Bagdasarov, colonel în rezervă și cunoscut politolog pro-Kremlin. În noul său rol, de director executiv al BACL, Sosonkin participă la diferite mese rotunde despre Orientul Mijlociu și deplânge pierderea influenței ruse în Libia.

În iulie 2023, în marja summitului Rusia-Africa organizat la Sankt Petersburg, ofițerul FSB Sosonkin s-a întâlnit cu oficiali din Senegal și Nigeria. La summit, el a fost prezentat ca director pentru relații economice al Bureau Legint. Acest aspecte este evidențiat și într-o scrisoare de mulțumire din partea consilierului liderului rus Vladimir Putin, Anton Kobiakov.

În prezent, Victor Boiarkin stă undeva în umbră. Rapoartele financiare arată că firmele sale au suferit pierderi semnificative între 2021 și 2022. Bureau Legint a fost nevoită să-și închidă biroul din Moscova și să-și transfere sediul social într-un apartament deținut de Anastasia Samarkina pe strada Azina din Ekaterinburg.

O altă companie care a raportat pierderi este Agenția Voenkadrî, creată de Viktor Boyarkin și ofițerul GRU Dmitri Bondarenko. Oficial, Voenkadrî recrutează pensionari militari pentru a lucra ca agenți de pază pentru corporațiile de stat, inclusiv la instalații rusești de petrol și gaze din Venezuela, Siria și Africa.

Două dintre sursele The Insider din Voenkadrî spun că vinovatul principal din spatele pierderilor financiare a fost defunctul șef al mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin: „Sub pretextul prieteniei cu președintele (Putin – n.r.), el a încălcat toate acordurile anterioare și și-a făcut propriul drum în Africa. Finanțarea care ne-a fost rezervată a fost redirecționată către Wagner”. „Sperăm că acum, odată ce Prigojin a fost eliminat, lucrurile vor începe să arate bine din nou”, spun sursele The Insider.

Urmărește-ne pe Google News