Mihai Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe (SIE), a declarat, miercuri seara, în emisiunea “2+1”, difuzată de postul B1, că mai mulţi spioni români au murit în misiune în timpul mandatului său.
“De când sunt eu director SIE (n.r. din 2007), am avut pierderi de vieţi omeneşti în misiune. Nu aş putea să vă spun câte. Spre deosebire de Ministerul Afacerilor Externe, unde lucrezi cu abstracţii, în SIE lucrezi cu oameni, cu spi-oni, care sunt persoane în carne şi oase, care au o misiune de îndeplinit, a căror viaţă este atent drămuită şi controlată şi dirijată pe fiecare aspect al ei, de la fiziologie până la expresie intelectuală. Inevitabil se întâmplă aşa ceva”, a recunoscut Ungureanu. El a precizat că un spion este dator să respecte legile statului propriu, atât în ţară, cât şi în afara ei. “Ce nu e obligat să respecte este legea ţării în care îşi desfăşoară activitatea. Cu alte cuvinte, un spion român este infractor în afara graniţelor României. Acesta este riscul. Duce o activitate care este împotriva legii, culegerea de informaţii este o activitate sancţionată penal în orice ţară din lume, mai dur sau mai puţin dur, în funcţie de gravitatea ei”, a adăugat şeful SIE.
Cum sunt aleşi spionii
În privinţa modului în care se fac încadrările în SIE, directorul instituţiei a precizat că cei care doresc să activeze ca spioni trebuie să îndeplinească anumite condiţii cu totul şi cu totul speciale. “Recrutarea în SIE ţine cont de calităţile care i se cer, de exemplu, unui candidat la un post într-o multinaţională. Să fie inteligent, să fie adaptabil, să cunoască limbi străine şi să aibă un anumit tip de cultură generală. Acest cumul de calităţi nu-l regăseşti foarte des”, a explicat Ungureanu.
Urmărește-ne pe Google News