Teroriștii se află în spatele unui val de atacuri îngrijorătoare desfășurate în Europa de Vest și SUA în ultimele șase luni. Anterior, și Financial Times a relatat că agenţiile europene de informaţii și-au avertizat guvernele că Rusia plănuiește o serie de acte violente de sabotaj pe întreg continentul.
O sursă de informații a declarat pentru National Security News (Secretariatul Securității Naționale), care asigură coordonarea problemelor de securitate și informații de importanță strategică la nivelul guvernului britanic, că „GRU cultivă o rețea de teroriști de dreapta pentru a se desfășura împotriva țintelor NATO. Aceste atacuri au loc deja și au loc de ceva vreme în diferite țări NATO, iar Marea Britanie este cu siguranță pe lista țintelor”.
Este posibil să fi avut loc atacuri în SUA și să fi avut loc în Germania, a precizat sursa, care a adăugat că „agențiile de informații își avertizează acum în mod activ guvernele că amenințarea este foarte reală.
Presupusele atacuri ale Kremlinului ar putea fi rezultatul presiunii Occidentului asupra Rusiei prin furnizarea de arme către Ucraina, spun experții.
Extremiștii de dreapta sunt vizați pentru că sunt din spectrul politic pro-Rusia, pro-Putin și sunt foarte violenți”. Există, de asemenea, o mulțime de „contacte secrete între grupurile de dreapta din diferite țări”.
Pe lista țintelor, potrivit The Sun, se află mai multe țări din Europa, inclusiv România.
„Când Putin vede că sunt atacate fabrici rusești, vede mâinile CIA, ale NATO”
Mark Galeotti, directorul think tank-ului Mayak Intelligence, a declarat, pentru Telegraph: „Când Putin vede că sunt atacate fabrici rusești, vede mâinile CIA, ale NATO”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus, recent, că „declarațiile ministrului britanic de externe David Cameron despre dreptul Kievului de a folosi armele britanice pentru a lovi Federația Rusă sunt o escaladare directă”.
Iar purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a adăugat că declarațiile sunt „o dovadă suplimentară a războiului hibrid pe care Occidentul îl poartă împotriva țării noastre. Rusia răspunde la asta și va continua să răspundă”.
Britanic acuzat că a fost plătit de Wagner pentru a incendia un centrul de ajutor pentru Ucraina de la Londra
Un presupus „spion rus” de origine britanică este acuzat a organizat un atac incendiar la Londra, într-un complot presupus condus de Grupul Wagner.
Dylan Earl, 20 de ani, a planificat și plătit pentru un atac incendiar asupra unui centru de ajutor pentru Ucraina din Londra, procurorii susținând că scopul său a fost să vizeze afacerile legate de Ucraina în beneficiul Rusiei. Documentele instanței îl leagă pe tânăr de gruparea de mercenari.
Procurorul David Cawthorne a declarat că Earl a fost „recrutat online de cei care acționau în numele Rusiei și al organizației teroriste Wagner” pentru a se angaja într-o „activitate malignă”.
Atacul a declanșat un „incendiu semnificativ”, despre care Cawthorne a pretins că a fost destinat să trimită un mesaj Regatului Unit că asistența Ucrainei va fi pedepsită.
Aeroport paralizat de bruiaje rusești în Estonia
Se întâmpla în momentul în care Regatul Unit urmează să expulzeze un atașat rus al apărării, colonelul Maxim Elovik, despre care se crede că este un agent GRU, prima expulzare de la sfârșitul războiului rece. Se presupune că ofițerul locuia în Marea Britanie cel puțin din 2014.
Se crede că mii de zboruri de vacanță britanice au fost afectate de bruiajele rusești, marcate de surse din aviație drept „extrem de periculoase” și o amenințare majoră la adresa siguranței aeriene.
- Al doilea aeroport ca mărime din Estonia, cel din Tartu, a fost forțat să-și anuleze toate zborurile de la sfârșitul lunii aprilie până pe 31 mai, deoarece blocajele GPS rusești continuă să facă ravagii apropierea granițelor Rusiei.
- În Germania, riscul „actelor de sabotaj” controlate de statul rus a „crescut în mod semnificativ”, potrivit șeful serviciilor de informații interne germane, Thomas Haldenwang. El a declarat în cadrul unei conferințe de securitate, luna trecută, că orice atac ar avea „un potențial mare de pagubă”.
Peste 20 de spioni ruși au fost expulzați de Regatul Unit după otrăvirile de la Salisbury, din 2018, când Serghei Skripal și fiica sa Iulia au fost otrăviți cu agent neurotoxic Noviciok, într-o încercare de a-l ucide pe Serghei, un fost ofițer militar rus.
Serghei, care a fost și agent dublu pentru agențiile britanice de informații, și Iulia au petrecut câteva săptămâni în spital în stare critică, înainte de a fi externați.
Foto cu caracter ilustrativ: AP