„Spiridon Vangheli, scriitorul care întreaga sa viaţă a făcut literatură mare pentru cei mici, a părăsit «Coliba Albastră» a copilăriei şi a plecat la cele veşnice. Am rămas fără «Tatăl lui Guguţă», însă îi vom avea mereu pe Guguţă şi pe ceilalţi eroi creaţi de maestrul care ne-a adus în literatura universală. Spiridon Vangheli a dus faima R. Moldova pe toate meridianele”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Ea a precizat că Guguţă, creația lui Spiridon Vangheli, a fost mai mult decât un personaj literar: „Ochii lui Guguţă au văzut lumea aşa cum trebuie să fie ea – sinceră, frumoasă şi omenoasă. Încercăm să regăsim în întreaga noastră viaţă bunătatea şi blândeţea lumii lui Guguţă”.

Fiica scriitorului, Rodica Contu Vangheli, a declarat pentru Ziarul Naţional că tatăl său s-a simţit extrem de rău în ultimele două săptămâni şi „a plecat încet, împăcat”, acasă.

Funeraliile vor avea loc luni, 24 iunie, când va fi zi de doliu naţional în Republica Moldova.

În urmă cu 3 ani, în Parlamentul de la Chișinău a avut loc un moment stânjenitor. Pe 12 martie 2021, deputații au ţinut un minut de reculegere pentru Spiridon Vangheli, după ce președintele de atunci al Parlamentului Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi, a anunțat greșit că Vangheli a murit de COVID-19.

Cine a fost Spiridon Vangheli

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932, în satul Grinăuţi, judeţul Bălţi, România. A activat în calitate de profesor la şcoală, apoi a fost redactor la editurile „Cartea Moldovenească” şi „Lumina”, a notat Agerpres.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, scriitorul a scos de sub tipar mai multe cărți, printre care „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Columb în Australia”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătuşele Siberiei”, „Crăiţa” etc.

Spiridon Vangheli a tradus poezia şi proza universală pentru copii și a fost coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui extrem de îndrăgit Abecedar.

Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi străine şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale, iar pe strada Kiev din Chişinău, unde este cetăţean de onoare, a fost inaugurat un scuar care poartă numele Guguţă, iar acolo este un monument din bronz, cu o înălţime de 1,5 metri, al cunoscutului personaj creat de Spiridon Vangheli.

Urmărește-ne pe Google News