Statistic, foarte mulți români cred în existența unor spirite care trăiesc printre oameni, așa că meseria de vânător de fantome ar trebuie să fie la mare căutare. Însă, doar vrăjitoarele au profit din această înclinație spre paranormal a poporului. Conform unui studiu realizat în 2014 de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie, unul din doi români crede în existența duhurilor rele, iar unul din cinci – în existența fantomelor.
Roxana (34 de ani) este unul dintre cei care nu au îndoieli că fantomele există. Ea evită să intre în una dintre cele două camere pe care le are în apartamentul său din Drumul Taberei, din București.
“Acum vreo doi ani am început să aud zgomote fără explicație din dormitor. Ușa se deschidea. Mai întâi, am crezut că mi se pare, dar sunetele și scârțâitul ușii au continuat în fiecare noapte. Normal că mi s-a făcut frică. De atunci, nu mai intru în acea cameră. Ușa e bine închisă. Dorm cu lumina aprinsă și mi-am luat o pisică.”, ne povestește Roxana.
Aceasta are o ocupație serioasă, o reputație de invidiat, dar este consțientă că dacă ar începe să povestească experianța sa spirituală, ar pierde totul în mai puțin de o lună.
“Nu am ce să fac decât să continui să trăiesc așa sau să mă mut. Cum locuința e luată pe credit, a doua variant este una mai dificilă”, își analizează bucureșteanca situația.
Așa că salvarea Roxanei și a celor 20% dintre români care cred că spiritele trăiesc printre noi este dat de meseria de vănător de fantome, idee la modă în anii 80-90, datorită filmului cu Bill Murray cu același nume și desenului animat Casper.
În România, clujeanca Denise a înființat în urmă cu cinci ani, alături de trei băieți din Cluj, Brăila și Buzău – respesctiv Raul, Stemi și Bogdan – o echipă care se prezintă sub titulatura “Vănătorii de Fantome”. Ei se adresează celor care aud “prin casă, uși scârțâind și alte sunete la care nu le găsești sursa? Simt schimbări bruște de temperatură și miros de sulf? Au coșmaruri care par foarte, foarte reale? Simt că viața începe să o ia razna și le este frică?”.
În toate aceste situații, Denise asigură că va interveni pentru restabilirea liniștii clientului. “Nu dispera! Suntem aici pentru a te ajuta sa scapi de entitatiile care te bântuie, asemeni celor mai iscusiți vânători de fantome din SUA. Nu va mai trebui să îți mai fie frică. De acum, lasă-ți problemele în seama profesioniștiilor”, este mesajul său.
Și nu, nu glumesc! Ne asigură chiar Denise, care își ia foarte în serios meseria. Din păcate pentru cei patru, nu prea au clienți, dar asta nu i-a făcut încă să-și abandoneze afacerea. Cei patru temerari asigură potențialii amatori că nu sunt șarlatani, iar pentru asta nu au prețuri fixe.
“Ei bine, nu suntem escroci! De ce? Pentru că noi ne facem treaba fără să cerem nici un ban! Nu te obligăm să plătești nimic. Desigur, dacă vei fi mulțumit de ajutorul nostru și vei dori să ne răsplătești, nu te vom refuza”, spun membrii Vănătorilor de fantome.
- Șocant! Fantomă fotografiată în maternitatea din Drobeta? FOTO
- Locuri celebre din România care sunt bântuite de fantome!
- O BISERICĂ din Gorj e BÂNTUITĂ de spirite rele! Vezi ce a răsărit lângă altar | GALERIE FOTO&VIDEO
Cei patru care au băgat spaima în fantasme
Denise, șeful Vânătorilor de fantome, este o clujeancă pasionată de muzică și care, printre cursuri, deschide foarte multe cărți de ezoterism. Mai exact, răsfoiește cât mai des lucări de: magie, filozofie, religie, istorie, demonologie, vampirism și multe altele. Este schimbătoare, acum este gata să povestească pe îndelete despre meseria ei, în ziua următoare evită să mai facă asta. Cu toate astea, este o fire caldă care pare să fie o companie plăcută și interesantă, chiar dacă susține că este vânător de spirite.
A început să cunoasă lumea fantomelor încă din copilărie, iar mama sa a ajutat-o să-și dezvolte acest simț, spune clujeanca. “De mică am simțit că sunt apropriată de cealaltă lume; poate prin visele ce le-am avut… sau poate aparițiile care nu îmi dădeau deloc pace. Cu toate că eram doar un copil, aceste lucruri supranaturale nu mă speriau, ci dimpotrivă, mă fascinau! Mama, care la rândul ei nu era străina de aceste evenimente, m-a sprijinit și m-a ajutat să le înțeleg”, susține tânăra.
Bogdan (28 de ani) este din Buzău și este liderul de vârstă al Vănătorilor de fantome, made in România. Raul din Cluj și Stemi din Brăila, ambii de 23 de ani, sunt mezinii grupului de vânători de spirite.
Oricât de simpatici ar fi cei patru, lipsa clienților este dat de faptul că nu pot fi luați în serios, par niște copii care se joacă. Roxana nu ar apela niciodată la vânătorii de fantome, ne spune chiar ea după ce i-am prezentat oferta trupei condusă de Denise.
Vrăjitoarele îi atrag pe naivi
Chiar dacă Denise detestă vrăjitoarele, așa cum ne-a asigurat, și nu are nimic de-a face cu regia acestora prin care își păcălesc clienții, românii care cred în fantome apelează cu încrede la ele pentru a le scăpa de spiritele rele. Vrăjitoarele și falșii preoți sunt căutați de cei care bănuiesc că trăiesc în preajma unui spirit. Între 200 de lei și peste 1.000 de lei cer “pirandele” pentru a se lupta cu Casper.
Am sunat-o pe Vrăjitoarea Maria care se ocupă de fantomele din București și Ilfov, alături de alte zeci de colege. Aceasta ne-a precizat că:
“Sigur că se poate face un descântec. Fie vin eu în apartament, fie de acasă de la mine și țineți telefonul deschis. Vă costă 800 de lei, deși dacă este un spirit greu va fi nevoie de patru cinci ședințe. Voi face descântece prin care spiritul să plece din casă. O să vă dau prafuri speciale și miere descântată cu care să dați pe jos prin cameră și prin colțuri pentru ca fantoma se plece”, ne spune aceasta sigură cu ea.
Pentru a ne convinge, Maria susține că a învins peste o sută de fantome și toate au plecat liniște din locurile pe care le bântuiau și au lăsat proprietarii în pace.
“Spriritele caută pe cineva care a locuit în casa bântuită, praful meu din plante le va spune că acum stă altcineva acolo și e timpul să plece”, ne mai spune aceasta.
Deși au succes financiar pe piața vânătorii de fantome față de trupa Denisei din Cluj, vrăjitoarele având mereu clienți, nici Maria nu a convins-o pe Roxana. Aceasta face haz de necaz și spune amuzantă: “E mai nebunesc să crezi înputerile unei vrăjitoare de la noi, decât să crezi că ai o fantomă în casă”.
Ultima șansă, preoții
Așa că ultima variantă pentru ca Roxana să nu mai plătească la întreținere două camere și să locuiască doar în una de frica unei fantome, este să apeleze la preoți pentru a face o slujbă de sfințire.
Rugăciunile care alungă spirite și fantomele se numesc popular moliftele pentru că fac parte dintr-o carte denumită Molitfelnic. Molitfele sunt rostite de preoţi în anumite împrejurări pentru iertarea păcatelor, alungarea duhurilor rele, însănătoşirea bolnavilor ori pentru dezlegări de blesteme.
Cu toate acestea, unul dintre preoții pe care i-am contactat, ne-a transmis că aceste molitfele sunt mai mult o legendă.
“Dacă un credincios crede că este bântuit, sigur că preotul se poate duce să facă o slujbă de sfințire a locului și atât. Nu sunt alte preoceduri ezoterice. Dacă persoană bântuită crede în puterea rugăciunii și în puterea lui Dumnezeu, atunci va avea liniște”, ne spune acesta.
Roxana nu este convinsă nici e varianta de față, însă o va încerca din nou, ea mărturisește că a mai chemat doi preoți până acum. “Măcar nu are ce să strice încă o slujbă de sfințire”, ne spune aceasta. Până atunci, va continua să trăiască doar în una dintre cele două camere pentru care plătește întreținere și rate la bancă.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!