În cel mai mare spital public din județul Argeș nu există ecograf pentru urmărirea sarcinii, așa că femeile sunt trimise să-și facă aceste analize în sistemul privat.
În ultimele luni, un ONG a făcut mai multe petiții și cereri către spital și către Consiliul Județean Argeș, care administrează spitalul, însă momentan această dotare minimă continuă să lipsească din cabinetul de ginecologie.
Ecografiile sunt esențiale în sarcină, pentru sănătatea mamei și a copilului
Dacă nu sunt internate sau nu au o urgență medicală, femeile din județ nu pot beneficia de o investigație decontată în baza asigurării medicale – chiar dacă ecografiile sunt esențiale pentru monitorizarea sarcinilor și incluse, prin lege, în pachetul minimal de servicii pentru gravide.
În plus, ecografiile sunt necesare în diagnosticarea corectă a unor boli ginecologice – înainte ca evoluția lor să ducă la internare și complicații.
Asociația Partener pentru Tine, din județul Argeș, a făcut mai multe demersuri ca să rezolve problema lipsei ecografului, însă nici conducerea spitalului, nici consilierii județeni n-au venit cu o soluție. Ba mai mult, răspunsurile transmise asociației arată că dotarea cabinetului nu reprezintă o prioritate.
În decembrie, într-un răspuns transmis asociației, managementul spitalului arată că realizarea ecografiilor la cabinetul de ginecologie ar consuma prea mult timp:
“Atât ecografia de sarcină, cât și ecografia de sân sunt investigații complexe, cu durată mare, efectuarea acestora în cadrul Cabinetului Ecografie ar crea dificultăți în asigurarea serviciului către pacienții examinați în regim de urgență și pacienți internați în secțiile spitalului”.
Așa justifică spitalul de ce nici măcar nu a încheiat contract cu casa de asigurări pentru efectuarea acestor investigații.
Un alt răspuns la petiția asociației, transmis chiar luna aceasta, de conducerea provizorie a spitalului (în starea de urgență a fost un alt manager), pare la fel de categoric în sensul refuzului:
Nu este o influență semnificativă atât timp cât gravidele pot merge unde doresc și unde găsesc dotarea conform propriilor cerințe.
Legea spune că, în ambulatoriu, cabinetul de ginecologie trebuie să ofere servicii corelate cu cele de pe secție – ceea ce înseamnă inclusiv investigații pentru pacientele gravide sau cu afecțiuni ginecologice.
În privat, femeile trebuie să scoată din buzunar între 150 de lei (ecografie mamară) și 400 de lei (ecografia morfo-fetală – cea mai complexă investigație), pentru investigațiile de care ar trebui, în teorie, să poată beneficia în spital. La aceste sume se pot adăuga costuri adiționale pentru interpretare și stabilirea unui diagnostic.
Nu toate femeile își permit însă aceste cheltuieli, mai ales cele care trăiesc în sărăcie extremă. Iar sărirea acestor pași poate pune în pericol sarcina sau sănătatea bebelușului
În multe cazuri, în clinicile private, sarcinile le sunt monitorizate de medici care lucrează și în spitalul public. Doar că la privat au tot ce le trebuie.
“Acestor femei le este refuzat dreptul la servicii publice de sănătate, le este pusă în pericol sănătatea copiilor, le este imposibil să-şi monitorizeze sarcina conform indicaţiilor ginecologice”, spune Sorina Bunescu, directoarea Asociației Partener pentru Tine.
“Le recomandăm să facă unde doresc dumnealor”
În 2018, potrivit DSP Argeș, medicii din județ luaseră în evidență 3.923 de gravide. În acel an, aproape jumătate din aceste femei, 1.865, au născut la Spitalul Județean Argeș (potrivit unui răspuns transmis de spital organizației nonguvernamentale). Spitalul este cea mai cunoscută și cea mai la îndemână unitate pentru gravide.
Însă nici una dintre femeile care au născut în Spitalul Județean nu a beneficiat de o ecografie în sistem decontat la cabinetul de ginecologie al spitalului, în care lucrează toți medicii ginecologi din spital, explică Sorina Bunescu.
“Le recomandăm să facă ecografie unde doresc dumnealor, noi doar le spunem ce trebuie să facă”, spune dr. Buzatu, șeful Secției de Ginecologie. “Am cerut (n.r. – ecograf) și spitalului, dar ne-au spus că deocamdată nu sunt bani, că suntem trecuți pe lista de investiții”, mai spune medicul.
Conducerea spitalului, reprezentată de Adriana Molfea, care și-a preluat din nou funcția de manager, are însă altă explicație.
Managementul dă vina pe criza de coronavirus
Recent, spitalului i-a fost donat un ecograf Doppler, dar momentan acesta nu este utilizat în ambulatoriul integrat, după cum admite managerul. “Încă nu am dat drumul în totalitate ambulatoriului. Am folosit ecograful la pacienții cu COVID-19. După ce se va încheia această criză însă, ecograful va trece la ambulatoriu și va fi accesibil pacientelor”.
Potrivit managerului, achiziția unui ecograf nu fusese trecută pe lista de investiții din acest an a spitalului, deoarece spitalul spera “să obțină această dotare prin finanțare de la Ministerul Sănătății, nu din bugetul local”.
“Dar s-au dat toate peste cap cu criza asta. De la 15 iunie vom avea ecograf și pentru cabinet”, promite managerul.
Spitalul nu face ecografii la sân nici pentru femeile internate
Între timp, pacientele fără posibilități financiare așteaptă o rezolvare. Și chiar și pentru femeile diagnosticate cu cancer, accesul la investigații decontate este unul limitat.
Potrivit datelor DSP Argeș, în perioada 2018-2019, au murit 100 de femei din județul Argeș de la cancer de col uterin. Nici una dintre aceste femei, chiar dacă au încercat să-și controleze afecțiunea sau să prevină apariția bolii prin control de rutină ginecologic, nu a putut beneficia de o ecografie la cabinetul de ginecologie al spitalului.
Tot în 2018-2019, 168 de femei cu cancer mamar au murit în județ. Nici acestea nu au putut beneficia de ecografie la sân în spitalul județean, deoarece ecograful existent în secția de radiologie nu dispune de transductori speciali cu care se poate realiza această investigație. Ecografia la sân nu este disponibilă nici măcar pentru pacientele spitalizate aici.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro