Spitalul de Îngrijiri şi Paliaţie este o investiţie începută în municipiul Botoşani, în urmă cu doi ani.

Spitalul, o lucrare în valoare de 15.600.000 de lei, este dotat cu:

  • 49 de saloane cu baie proprie;
  • 84 de paturi; capacitatea putea fi extinsă la 120 de paturi:
  • sursă de oxigen la fiecare pat;
  • bază de tratament şi îngrijire.

Lucrarea a fost realizată cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin Compania Naţională de Investiţii.

Singurul lucru pe care-l aveau de făcut autorităţile locale era să branşeze spitalul la utilităţi.

Unitatea a fost terminată încă din primăvara anului trecut, cu câteva luni înainte de termen. Cu toate acestea, nici până astăzi spitalul nu funcţionează, întrucât Primăria nu a reuşit să asigure niciun fel de utilităţi.

În Botoşani, locurile la Terapie Intensivă, dar şi în secţiile destinate tratării bolnavilor de COVID-19 sunt epuizate. Totodată, s-a făcut apel la oameni pentru donaţii în scopul achiziţionării unor aparate de oxigen atât de necesare celor afectaţi de virusul SARS-COV 2.

Constructorul: “Noi am solicitat să-l transformăm în spital Covid”

”În luna aprilie, am trimis adrese la Consiliul Judeţean, la Prefectură, la Primărie, chiar şi la minister. Am sugerat să facem toţi o mobilizare să-l transformăm în spital COVID, fiindcă autorităţile căutau soluţii şi nu aveau. Dar autorităţile locale ar fi trebuit să scoată la licitaţie realizarea utilităţilor, pentru că spitalul este gata, dar fără ele nu poate funcţiona”, spune Radu Mihalache, unul dintre reprezentanţii firmei de construcţii.

CNI trebuia să predea construcția încă din iulie către Primăria Botoșani, care urma să suporte cheltuielile pentru racordarea la utilități.

Fiecare ne-a pasat de la unul la altul și au lăsat așa în coadă de pește, fără niciun răspuns

Radu Mihalache, constructor:

Primăria abia a atribuit lucrările pentru branșamentul electric

Primarul din Botoșani, Cosmin Andrei, susține însă că lucrările pentru branșamentul electric au fost deja atribuite și proiectele tehnice pentru apă și canalizare sunt gata. Acestea ar urma să fie scoase la licitație, cu un termen de execuție de 6 luni.

Suntem în stadiul în care am atribuit lucrările pentru branşamentul electric şi avem proiectele pentru apă şi canalizare şi le scoatem la licitaţie cu un termen maximal de 6 luni. Există riscul, ca la orice investiţie, să fie devansat termenul, dar nu vă pot răspunde, nu avem toate datele, noi nefiind cei care finanţează investiţia.

Primarul Cosmin Andrei, pentru Monitorul de Botoșani, pe 5 noiembrie:

În tot acest timp, bolnavii de COVID-19 stau pe liste de aşteptare pentru un loc cu oxigen la Terapie Intensivă, iar Direcţia de Sănătate Publică Botoșani a primit aparate de oxigen de la asociaţii umanitare.

Foto: Monitorul de Botoșani

 
 

Urmărește-ne pe Google News