La Iași, săptămâna aceasta s-au înregistrat aproape zilnic peste 100 de cazuri noi de COVID – numai în ultimele trei zile au fost 107, 172, respectiv 127 -, ajungându-se la un total de 5.557 de îmbolnăviri raportate la nivelul județului, de la începutul pandemiei. Cazuri active în județ sunt peste 2.500.

În momentul de față, Spitalul de Boli Infecțioase, unde există aproape 200 de paturi pe secții și 9 la Terapie Intensivă, este plin. Sunt ocupate toate locurile și în spitalele-suport: Militar, CFR, de Recuperare, de Pneumoftiziologie și de Neurochirurgie (cu 16 paturi la ATI pentru bolnavii COVID-19).

De altfel, managerii spitalelor au anunțat încă de miercuri, 30 septembrie, că în Iași, ca și la București, nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă pentru bolnavii de COVID.

În urma vizitei ministrului sănătății, Nelu Tătaru, din cursul zilei de sâmbătă, și în urma deciziilor luate la nivel local, s-a decis transformarea Spitalului de Urgență ”Sf. Spiridon”, cel mai mare din Moldova, în spital-suport, pentru a putea gestiona mai bine fluxul de pacienți.

Spitalul de Urgență ”Sf. Spiridon”, cel mai mare din Moldova, devine spital-suport COVID

Medicii de Spitalul de Boli Infecțioase, unde se face triajul tuturor pacienților infectați, au declarat în mod repetat în ultimele zile că este o coadă permanentă de ambulanțe, că locurile din spital se ocupă de îndată ce se eliberează și că au fost zeci de cazuri de pacienți trimiși acasă din curtea spitalului, deși aveau un teste pozitive, pentru că erau într-o stare aparent bună de sănătate, nu prezentau risc imediat și aveau posibilitatea să se izoleze.

Conducerea Spitalului Sf. Spiridon, noul spital-suport COVID19 din Iași, crede însă că și aici locurile se vor ocupa repede, doar prin faptul că zilnic sunt descoperite cu SARS-CoV-2 15-20 de persoane care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe cu alte afecțiuni.

”De sâmbătă seară primim pacienți cu forme ușoare, simptomatici sau asimptomatici, dar care sunt declarați pozitivi, cu precizarea că nu avem ATI. Deocamdată, avem 6-7 pacienți care au fost internați direct din UPU, acolo avem circa 200 – 250 de persoane care vin în 24 de ore cu tot felul de afecțiuni, iar dintre acestea, 15-20 sunt depistate pozitive în urma triajului. Formele grave, cu simptome majore, sunt trimise către spitalul COVID”, a declarat Ioan Bârliba, managerul unității medicale.

Ioan Bârliba | Foto: Ziarul de Iași

Managerul a mai precizat că internările se fac în Secția a II-a medicală, care este o clădire separată, aflată la etaj, parterul fiind destinat celor suspecți, până la confirmarea prin test. Managerul apreciază însă că dacă situația va degenera, și parterul clădirii va fi folosit pentru internarea pacienților cu forme ușoare.

Tătaru a declarat că sunt discuții ca la toate spitalele-suport COVID19 să se identifice posibilități pentru a crește numărul de paturi alocat pentru pacienții cu forme ușoare, în timp ce la Spitalul CFR din Iași se încearcă amplasarea a șase paturi de Terapie Intensivă.

Dr. Mihai Glod, managerul primului spital-suport din Iași, unde au fost internați pacienții pe care nu mai putea să îi gestioneze Spitalul de Boli Infecțioase, atrage atenție că situația e disperată. Spitalul a început cu 30 de paturi pentru bolnavii de COVID-19, a ajuns la 100, iar din luna august, a fost ocupat integral aproape constant.

Zilnic facem câte 20 de externări, nici nu apucăm să finalizăm procesul că se umple imediat secția.

Dr. Mihai Glod:

 
 

Urmărește-ne pe Google News