“Vor să vândă măști cu 7 lei, când ele sunt 2 lei”
Sâmbătă, 4 aprilie, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) din cadrul Ministerului de Interne, a ieșit în conferință de presă ca să anunțe că statul va repartiza echipamente de protecție către spitale din toată țara.
Unele dintre ele au fost achiziționate prin ONAC – organismul central pentru achiziții publice, iar altele – de la Unifarm. “Din sursa Unifarm”, a declarat atunci Arafat, “împărțim 200.000 de măști FFP2.”
Arafat a omis însă o precizare importantă: măștile distribuite de Unifarm nu au fost împărțite către spitale cu titlu gratuit, ci au venit însoțite de facturi care trebuie achitate.
Radu Emil Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița, a vorbit ieri, într-o conferință de presă, despre felul în care Unifarm vinde măști către spitale, susținând că unele prețuri sunt exagerate. “Vor să vândă măști cu 7 lei, când ele sunt 2 lei”, a declarat șeful CJ Bistrița.
Contactat de Libertatea, Moldovan a explicat că știe, punctual, că Unifarm “încearcă să trimită materiale contra cost, ceea ce e aberant”.
“Ministerul Sănătății ar trebui să dea aceste materiale către spitale cu titlu gratuit. Mi se pare aberant ca Ministerul Sănătății, care e acționar la Unifarm, să vândă materiale la spitalele publice. Nemulțumirea mea majoră este că aceste materiale sunt vândute”, a declarat Moldovan.
“Statul ne-a obligat să cumpărăm de la Unifarm”
Contactat de Libertatea, Gabriel Lazany, managerul Spitalului Județean Bistrița, spune că a primit, în ultimele săptămâni, două calupuri de măști de la Unifarm – primul, de 2.000 de măști, iar al doilea, de 200 de măști. Ambele loturi trebuie achitate.
“Au fost două repartiții făcute de către Departamentul pentru Situații de Urgență și alea au venit contra cost. Am avut repartizate 2.000 de măști pe tot spitalul, plus 200 la Unitatea de Primiri Urgențe și au venit însoțite de facturi. Am primit mult mai multe repartiții care nu trebuie plătite, dar astea venite direct de la Unifarm trebuie achitate”, ne-a declarat Lazany.
Întrebat dacă putem spune că statul a obligat spitalul să cumpere echipamente de la Unifarm, Lazany a confirmat: “Da, statul ne-a obligat să cumpărăm de la Unifarm”.
Conform declarațiilor sale, cele 200 de măști destinate UPU costă 18,75 lei/bucată și fac parte din lotul de măști chinezești descoperit ieri de Libertatea că sunt periculoase, potrivit Protecției Consumatorului, și trebuie retrase.
Celelalte 2.000 de măști au venit la prețul de 11,15 lei/bucată.
Întrebat dacă el consideră corecte prețurile practicate, Lazany a evitat să dea un răspuns, arătând că piața a înregistrat fluctuații mari în această perioadă.
“Depinde, prețurile nu au avut o stabilitate pe piață. Au fost momente când prețurile au ajuns și la 50 de lei pe mască, e o chestie foarte relativă în momentul de față. Trebuie să ne raportăm la calitate, iar ultimele care au venit sunt de calitate foarte slabă. Subliniez însă că au fost repartizate printr-un ordin al DSU, nu sunt comenzi inițiate de spitale”, a explicat Lazany.
Unifarm: “Ordinul de la DSU ne-a parvenit prin Ministerul Sănătății”
Decizia a fost luată la nivelul Departamentului pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat, iar Unifarm doar s-a executat, primind în acest sens dispoziție de la Ministerul Sănătății, spune președintele companiei, Adrian Ionel.
“Nu, noi nu am discutat cu DSU. Ordinul ne-a parvenit via Ministerul Sănătății, dar dispoziție de distribuție gratuită nu poate da absolut nimeni către Unifarm. Aceste măști sunt cumpărate dintr-un credit – deci, nu din bani publici – și vor fi vândute pentru a se recupera banii de la acel credit. Noi ceea ce cumpărăm nu putem să dăm gratis”, a declarat șeful Unifarm.
Uite ordinul, nu e ordinul
Contactat de Libertatea pentru a explica decizia DSU de a trimite măștile Unifarm, contra cost, către spitale, purtătorul de cuvânt al DSU, Teodor Mihai, a insistat că departamentul nu a implicat în vreun fel Unifarm în deciziile sale.
“Nu există un astfel de ordin, adică ordinul comandantului acțiunii nu poate implica Unifarm. Ministerul Sănătății, prin Unifarm, a distribuit aceste echipamente către spitale. Nu am eu, ca DSU, cum să redistribui niște echipamente luate de Unifarm către spitale sau către alte instituții”, a susținut Teodor Mihai.
Sursele noastre din zona medicală îl contrazic însă: DSU a cerut spitalelor să achiziționeze materiale de la Unifarm prin Ordinul nr. 74545 din 4 aprilie. Documentul, potrivit acelorași surse, nu este unul menit să fie făcut public, ci are circuit intern și sună astfel:
“Se aprobă repartiția, în vederea achiziționării de la CN Unifarm, a 200.000 de măști FFP2 către structurile implicate în acțiunile de răspuns. (…) Echipamentele se achiziționează de la CN Unifarm S.A. și vor fi achitate pe baza facturii emise de CN Unifarm”.
Acesta este semnat de șeful DSU, Raed Arafat.
În același timp, pe facturile primite de spitale apare o mențiune conform căreia livrarea s-a realizat “în baza repartiției Ministerului Sănătății”. Cu alte cuvinte, DSU a ordonat, iar Ministerul Sănătății a executat și a împărțit echipamentele.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro