Licitația pentru spitalul modular din Iași a fost lansată din primăvară, dar mai multe dificultăți și incoerențe în rândul administrației locale au făcut ca deschiderea oficială să aibă loc aproape șapte luni mai târziu.
După festivități au apărut problemele, cele mai mari vizând probleme de funcționare ale stațiilor de oxigen, care nu au fost rezolvate integral nici până astăzi.
La achiziționarea spitalului a contribuit chiar Consiliul Județean Neamț, condus de Ionel Arsene, același om care l-a pus în funcția de manager la Spitalul de Urgență Piatra Neamț pe Lucian Micu, venit în 2020 de la PNL la PSD.
Într-un document făcut public pe 5 noiembrie, DSP Iași a spus că instalația de încălzire realizată cu aparate de aer condiționat are probleme la -7 grade și nu funcționează, pur și simplu, în condiții de temperatură scăzută sub -15 grade Celsius.
La Spitalul de Lețcani, unde nici până astăzi nu a fost finalizat procesul de predare-primire a tuturor bunurilor din achiziția finalizată în aprilie, conform DSP Iași, nu sunt colectate nici apele pluviale, un alt factor de risc în perioadele de îngheț.
Iarna, ușile pot rămâne blocate
Referindu-se tot la apropierea sezonului rece, reprezentanții DSP Iași au descoperit, în urma unei inspecții, faptul că alimentarea cu apă potabilă și conductele de canalizare externe nu sunt izolate complet.
Iar “burdufurile” care asigură trecerea între module nu asigură nici etanșeitate, nici izolare termică, ceea ce ar face ca iarna să existe riscul de blocare a ușilor. Iar ușile blocate, care nu se închid bine, pot aduce temperaturi negative în saloanele spitalului.
Inclusiv managerul Spitalului de Boli Infecțioase, care a preluat spitalul modular ca secție exterioară a unității medicale, a spus că în raportul de la DSP scrie clar: sunt țevi de alimentare cu apă și canalizare care nu ar rezista la temperaturi mai scăzute de -7 grade Celsius, în timp ce aparatele de aer condiționat din interior, care produc și încălzirea în sezonul rece, cedează dacă temperatura scade sub -15 grade Celsius.
Corp de Control al Ministerului Sănătății, trimis la Iași
Ministrul sănătății, aflat într-o vizită la Iași pe 8 noiembrie, a spus că va trimite Corpul de Control și o serie de experți pentru a remedia deficiențele. “Dacă avem modificări de vreme în sens nefavorabil, trebuie să gândim și acele deficiențe pe care le avem. Am și format echipa de experți, iar alături de aceștia va venit și un Corp de Control pentru a putea evalua activitatea care se desfășura în acest moment, dacă este propice pentru tratarea pacienților și dacă oferă siguranță personalului medical”, a declarat Nelu Tătaru la momentul respectiv.
În momentul de față, la Iași sunt internați 18 pacienți la Terapie Intensivă, cu tot cu cei 6 care au fost transferați de la Piatra Neamț.
Fostul președinte CJ Iași: “Puteam avea funcționale 48 de paturi de Terapie Intensivă”
Pe valul tragediei capitalizează și fostul președinte al Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, pe vremea căruia s-a realizat achiziția spitalului modular. Acesta a acuzat, de-a lungul timpului, guvernarea liberală că a modificat circuitele funcționale ale unității medicale astfel încât din cele 103 paturi de Terapie Intensivă, cu toate dotările necesare, achiziționate, astăzi pot funcția pe actualele circuite maximum 48. Într-o postare pe Facebook, Maricel Popa spune că “spitalul de la Lețcani este operațional și pregătit pentru momente ca cel pe care îl traversăm azi”.
“E regretabil că a fost nevoie de o tragedie ca reprezentanții Guvernul Orban & dl Tătaru să admită că Spitalul de la Lețcani este operațional, dispune de aparatură nouă, performantă și suficientă și chiar face ce a fost gândit să facă: să asigure paturi și tratament pentru pacienți, atunci când celelalte unități nu mai fac față. (…) Puteam avea deja funcționale toate cele 48 de paturi de terapie intensivă autorizate (dacă nu toate cele 103, câte există în dotarea spitalului)”, a scris Maricel Popa.
10 oameni au murit într-un incendiu, sâmbătă noaptea, la Spitalul Județean de Urgențe Piatra Neamț. 8 dintre aceștia erau internați în salonul de Terapie Intensivă destinat pacienților infectați cu COVID-19, de unde a început incendiul.
Autoritățile nu au vorbit oficial despre motivul care a cauzat deflagrația, dar surse medicale au precizat pentru Libertatea că aceasta ar fi putut pleca de la un scurtcircuit cauzat de aparatura suprasolicitată și învechită.