Libertatea a stat de vorbă cu un medic de la Spitalul Județean Craiova, spital de urgență care a început procesul de ”golire” încă de acum o lună. În acest moment, spitalul e aproape gol, iar urgențele s-au diminuat cu mai mult de 50 la sută. ”De multe ori, pur și simplu stăm”, spune medicul ATI.
-Reporter: Când a început golirea spitalului de pacienți?
-Medic ATI: De aproape o lună, dar de două săptămâni e pustiu. Înainte aveam 250-300 de pacienți pe tură doar la urgență, iar acum, puțin peste 40. Dacă. Sunt ture și cu mai puțini. Dar nu stau, ci sunt consultați și pleacă, dacă nu e ceva urgent de operat.
-Nu se mai îmbolnăvește nimeni?
-Asta ne întrebăm și noi. Unde sunt cronicii? Aveam morți în fiecare zi, găști de romi cu chef de scandal, oase rupte ș.a.m.d. Acum nu. Zici că toată lumea e sănătoasă. Am mai avut acum vreo două săptămâni trei pacienți în postoperator, dar atât. Printre ultimele cazuri, câteva fete întoarse din Germania și care fuseseră bătute.
Acum vin cu adevărat doar urgențele,
nu cei care aveau impresia că-i doare un deget sau firul de păr din cap
-Aveți vreun caz de COVID?
-Nu, nici vorbă. Așteptăm să se întâmple ceva și pur și simplu stăm. Mai glumim între noi ce mișto e să nu faci nimic, dar nu e așa. E o liniște de speriat. Cred că sunt speriați de virus, apoi nu prea se mai circulă. Lumea stă în casă, dar tot nu înțeleg ce fac cronicii. Singura parte bună este că acum vin cu adevărat urgențele, nu cei care aveau impresia că-i doare un deget sau firul de păr din cap, iar noi trebuia să le facem fișă, că nu poți refuza pe nimeni, indiferent de absurdul situației.
-În spital cine mai lucrează atunci?
-Noi ne facem turele normal, iar șefa de la UPU (n.r. – Luciana Rotaru) a plecat la Deva să ajute. Ah, da, lucrează mult muncitorii care refac secția de urgențe. O fac lux. Marmură, granit, lifturi, ba chiar și săli de operație. Cred că ne vom rupe gâtul pe gresia aia, că ar fi trebuit să fie antiderapantă. În fine, băieții trag tare să termine în câteva luni lucrarea începută de… doi ani, cred.
15 la sută din capacitate la internări, sub 50 la sută la urgențe
Spusele medicului sunt confirmate de managerul Spitalului Județean de Urgență Craiova, dr. Teodor Nicușor Sas, care a făcut Planul Alb al instituției de circa o lună: ”Acum avem maximum 15% capacitate de internări, care în mod normal era undeva la 1.100-1.200 de pacienți, iar la urgențe cred am ajuns la maximum 50%”, spune acesta.
Spitalul Județean de Urgență Craiova se împarte pe 31 de secții, acoperă 27 de specialități, are 3.700 de angajați (cu tot cu rezidenți) și 1.452 de paturi.
Planul Alb, în caz de calamitate, epidemie sau pandemie
Startul golirii Spitalului Județean Craiova a fost dat pe 10 martie, când Victor Costache (fostul ministru al sănătății) a vorbit într-o videoconferință despre Centrul Operațional, care va “furniza situația la zi pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm. Astfel, în perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătății urmau a fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor (inclusiv paturi ATI) și evoluția epidemiologică locală. Menționată și pe site-ul Ministerului Sănătății, declarația face parte din Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor, în contextul actual COVID-19. Toate aceste demersuri sunt specificate în Planul Alb, care nu a fost pomenit oficial, dar este prevăzut în ordinul cu numărul 2021/691 din 12 decembrie 2008, care reglementează procedurile unităților sanitare cu paturi în cazul unui aflux masiv de pacienți în urma unui accident colectiv, a unei calamități, epidemii sau pandemii”.
Din acel moment, spitalele au
început să se golească, iar pe 26 martie Victor
Costache a demisionat. Ministru a devenit Nelu Tătaru, care a continuat acțiunile predecesorului său. Pe 31
martie, au fost stabilite cele 117 spitale și 44 de maternități care vor trata
pacienți infectați.