Spitalele sunt copleșite de numărul uriaş de pacienţi cu COVID, iar Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” a fost primul care a publicat imagini cu bolnavi îngrijiţi pe holul spitalului. În tot acest timp, două pavilioane medicale ridicate special pentru tratarea celor cu COVID sunt părăsite.
Ministrul sănătății asigură cetățenii că se lucrează
„Împreună cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Primăria Municipiului Bucureşti se lucrează la operaţionalizarea platformei de la Pipera, care ne va da şansa a încă 300 de paturi cu oxigen. Şi acest lucru în această săptămână se va întâmpla”, a afirmat Cseke Attila luni, în briefing-ul de la Palatul Victoriei, după ședința de guvern.
Joi, la 4 zile după acest anunț, Spitalul Modular din Pipera era la fel. Nimic nu arăta că se pregăteşte redeschiderea unității medicale dedicate COVID. În zonă erau doar portarul şi şoferul unui camion, venit să descarce în curte materiale de construcţii ridicate de pe un şantier.
Întrebat de Libertatea dacă a intervenit vreo modificare în privinţa operaţionalizării platformei, ministrul Cseke Attila a răspuns.
„Nu am revenit asupra deciziei, dorim să redeschidem platforma de la Pipera. Lucrăm la etapele necesare deschiderii”, ne-a declarat joi Cseke Attila.
Când i s-a cerut să estimeze data la care va fi redeschis Spitalul Modular de la Pipera, ministrul nu a mai răspuns.
În valul 3, paturile erau dotate cu concentratoare de oxigen
Spitalul Modular din Pipera a fost deschis în august 2020 de fostul edil Gabriela Firea. Cu „400 de locuri, poate fi extins la 700 de locuri”, anunţa Primăria Capitalei. Cele peste 250 de containere, canalizarea, electricitatea, echipamentele și dotările au costat până în 2 milioane de euro.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Pavilionul de la Pipera a fost gândit ca secţie externă COVID a Spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti. Aici puteau fi internaţi doar pacienţii cu forme ușoare spre moderate de COVID. „Secția de la Pipera a funcționat în valul al treilea al pandemiei. După ce erau triați la Babeș, pacienții cu simptomatologie moderată erau internați la Pipera, cei cu forme mai grave rămâneau în spital. La Pipera nu există laborator medical sau echipament pentru imagistică. Nu se puteau face radioscopii sau tomografii”, a explicat acum doctorul Emilian Imbri, manager până în primăvară al spitalului ”Victor Babeș”.
Medicul Imbri a precizat că o parte din cadrele medicale care au tratat pacienții COVID la Pipera au fost asigurate de spital, restul fiind detașate. „Cred că au fost internați 150 – 200 de pacienți. Paturile de acolo sunt dotate cu concentratoare de oxigen”, a spus el, adăugând că Primăria intenționa să doteze pavilionul cu un stocator de oxigen. „Așa am dedus în vară, că vor să-i păstreze destinația. Nu știu dacă inițiativa s-a și materializat.”
Altă fantomă: pavilionul din Bucureștii Noi a fost dezafectat
Următorul drum e la Unitatea de Suport Medical din Bucureștii Noi. Din această inițiativă a rămas site-ul. Hala unde puteau fi internaţi 350 de pacienţi cu COVID e astăzi vidată de orice instalație sau dotare medicală.
Au dispărut până și paturile şi panourile despărţitoare, iar pe jos au rămas cutii de carton abandonate. Singurele dovezi despre fosta destinaţie a spațiului sunt indicatoarele de pe stâlpi și panoul de la intrare.
Cele 20 de containere aflate lângă intrarea în pavilion sunt şi ele abandonate.
Partea de clădire pe care scrie „Acces Ambulanțe” a devenit depozit pentru una dintre firmele care au investit aici, iar în locul Salvărilor vin azi mașinile de curierat.
La inaugurare, Iohannis și Arafat, întâmpinați de roboți medicali
Unitatea de Suport Medical din Bucureștii Noi a fost rezultatul unei inițiative 100% private. Retailerii Auchan și Leroy Merlin, alături de alte 50 de companii, au contribuit financiar la amenajarea clădirii de 7.500 metri pătraţi, în care puteau fi îngrijiți 350 de pacienți cu COVID-19 cu forme ușoare și moderate. Aici au fost instalate:
- 350 de paturi
- spații de cazare pentru medici
- spații sanitare și dușuri pentru pacienți
- zone distincte de luat masa pentru cadre medicale și pacienți
- zonă dedicată media pentru pacienți
Pavilionul medical a fost inaugurat în aprilie 2020, iar la eveniment au participat preşedintele Klaus Iohannis, premierul de atunci, Ludovic Orban, ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul de interne, Marcel Vela şi Raed Arafat.
Ulterior, această unitate a servit ca spaţiu pentru triajul bolnavilor de COVID, ca urmare a unui parteneriat încheiat de Ministerul Sănătății cu clinica privată Monza. „Am încheiat activitatea medicală de la Bucureștii Noi din decembrie 2020, când a expirat contractul. Atunci s-a închis pavilionul și ne-am retras tot echipamentul medical, iar tirul cu computerul tomograf l-am trimis înapoi, în Italia”, a explicat joi pentru Libertatea doctorul Carmen Orban, managerul clinicii Monza.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro