La morgă, în orașul belarus Mazîr, nu mai este loc. Este plin de cadavrele soldaților ruși. Într-un spital din acest oraș belarus aflat la aproximativ 60 de kilometri de granița cu Ucraina, holurile și saloanele sunt pline de soldații care gem din cauza rănilor de pe câmpul de luptă, scrie Radio Europa Liberă.
În Naroulia, un oraș aflat mai aproape de granița ucraineană, localnicii spun că a fost înființat un spital de campanie, iar soldații ruși răniți sunt aduși cu avionul din Ucraina, tratați pentru scurt timp, apoi trimiși la Mazîr și în capitala regională, Homel.
Aflat în cea de-a patra săptămână, războiul în Ucraina continuă să producă un număr îngrozitor de victime printre civilii ucraineni și soldații din ambele tabere. Unele dintre cele mai mortale lupte au avut loc în apropierea graniței cu Belarus, în apropiere de granița cu Rusia, la Harkov și Sumi, în est și în jurul orașelor-port din sud, cum ar fi Mariupol și Herson.
Un număr clar al victimelor ar fi greu de stimat. ONU a confirmat 780 de morți și peste 1.250 de răniți în rândul civililor, dar admite că cifrele reale sunt mult mai mari, iar oficialii ucraineni spun că mii de civili au fost uciși.
Bilanțul în rândul combatanților s-a dovedit, de asemenea, greu de stabilit, experții spunând că fiecare parte caută să exagereze pierderile inamicului și să le minimalizeze pe ale sale.
Dar în regiunile belaruse care se învecinează cu Ucraina, locuitorii și cadrele medicale au anunțat un val tot mai mare de cadavre și de militari răniți, care au fost expediați din Ucraina și apoi trimiși în altă parte pentru a fi tratați mai departe. Sau îngropați.
Mai mult de 2.500 de cadavre au fost deja trimise din regiunea Homel înapoi în Rusia cu trenurile sau cu avionul până la 13 martie, potrivit unui angajat al spitalului clinic regional din Homel, citat de Europa Liberă.
Acest cadru medical a vorbit sub acoperirea anonimatului, iar cifra, subliniază jurnaliștii, nu a putut fi verificată în mod independent.
Estimări dificile
Armata ucraineană susține că peste 14.000 de ruși au fost uciși de când Rusia a lansat invazia la 24 februarie – un număr care depășește majoritatea estimărilor independente. Kievul nu a publicat cifre oficiale privind numărul victimelor, dar președintele Volodimir Zelenski a declarat săptămâna trecută că aproximativ 1.300 de soldați ucraineni au fost uciși.
Între timp, Ministerul rus al Apărării susține că peste 2.870 de soldați ucraineni și luptători paramilitari au fost uciși și aproximativ 3.700 au fost răniți. Singurul bilanț oficial al victimelor rusești a fost făcut pe 2 martie, când ministerul a declarat că 498 de soldați au fost uciși și 1.597 răniți.
La începutul acestei săptămâni, serviciile de informații americane au estimat că peste 7.000 de militari ruși au murit și au spus că aceasta este o estimare conservatoare.
Un loc în care se pot căuta dovezi ale deceselor militarilor ruși este regiunea Homel. Aflată în sud-estul Belarusului, aceasta se învecinează cu Rusia la est și Ucraina la sud. Orașul Homel este cel mai mare oraș din Belarus după Minsk și un centru important pentru comerț și transport.
Președintele belarus Aleksandr Lukașenko și-a exprimat sprijinul ferm pentru războiul Rusiei, a permis desfășurarea unor importante unități militare rusești în țară și a amenințat că va trimite forțe belaruse în Ucraina.
Înainte de invazie, zeci de mii de soldați ruși au fost poziționați în apropierea graniței ucrainene. Mulți dintre aceștia au trecut granița și au înaintat spre sud, spre Kiev, dar au avansat încet și au suferit pierderi substanțiale.
„Cadavrele au început să fie încărcate noaptea”
În Mazîr, a cărui populație este de aproximativ 100.000 de locuitori, singura morgă a orașului era plină de cadavre pe 3 martie, potrivit martorilor oculari.
„E incredibil câte cadavre erau”, a declarat un locuitor din Mazîr care trece frecvent prin oraș și prin zonele din apropiere. El a spus jurnaliștilor de la Europa Liberă că a văzut mulți „saci negri” încărcați din ambulanțele militare în vagoane de tren rusești.
„Pasagerii de la gara din Mazîr au fost șocați de numărul de cadavre care erau încărcate în tren”, a spus el. „După ce oamenii au început să filmeze, militarii i-au prins și le-au cerut să șteargă clipurile”, a spus acesta.
În Homel, capitala regională, un laborator pentru spitalul principal al orașului a fost reamenajat la începutul acestei luni, echipamentele existente fiind mutate. În schimb, acolo au fost aduse paturi și alte echipamente medicale, au declarat locuitorii.
Locuitorii din Homel au declarat pentru Europa Liberă că soldații ruși răniți au fost aduși în trei unități medicale separate din oraș, inclusiv una specializată în tratarea cancerului.
Un medic de la spitalul principal al orașului Mazîr a declarat pentru RFE/RL că unitatea se află acum sub paza poliției și a agenților de securitate și că medicii au fost amenințați cu concedierea dacă vorbesc despre ce se întâmplă acolo. Medicul a spus că toți doctorii din personal, chiar și cei din profesii mai specializate, au fost însărcinați cu tratarea răniților ruși.
„Nu sunt suficienți chirurgi. Mai devreme, cadavrele erau transportate cu ambulanțe și încărcate în trenurile rusești”, a spus medicul. „După ce cineva a făcut un videoclip despre asta și a ajuns pe internet, cadavrele au început să fie încărcate noaptea, pentru a nu atrage atenția”, a dăugat el.
Un alt medic de la Homel a declarat că există o îngrijorare tot mai mare în rândul locuitorilor orașului că ar putea exista o lipsă de medicamente de uz curent pentru populația generală.
„Oamenii intră în panică, dar deocamdată există ajutor (medical) și există suficiente medicamente. Ce se va întâmpla în continuare nu se știe încă”, a declarat medicul.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
La ce oră se deschid secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!