Autoritățile au aprobat proiecte de 200 de milioane de euro pentru modernizarea instalațiilor din peste 100 de spitale, dar cele mai multe dintre fonduri au rămas neutilizate. În plus, contractele semnate au ajuns la persoane cu reputație dubioasă, implicate în dosare de corupție în sistemul sanitar, scrie sursa citată.

Proiectele trebuiau finalizate anul trecut, dar, potrivit Ministerului Proiectelor Europene, la începutul lui 2024 stadiul lucrărilor era dezamăgitor: jumătate din proiecte nu ajunseseră nici la 15%. În acest moment, doar câteva dintre proiectele neterminate sunt pe lista celor etapizate, adică au șansa să fie în continuare finanțate de UE.

Printre instituțiile cu proiecte nefinalizate se numără și Ministerul Sănătății, condus de Alexandru Rafila. Ministerul e beneficiar în 14 proiecte, în valoare totală de peste 100 de milioane de lei. În cazul a cinci proiecte, finalizarea a fost anunțată public, iar restul aveau, conform datelor transmise de MIPE la începutul anului un progres fizic între 2 și 81 de procente.

Cum a explicat Ministerul Proiectelor Europene? „Pentru cheltuielile de după 31 decembrie 2023, beneficiarii au două opțiuni: surse de finanțare proprii sau etapizarea în noul ciclu de finanțare al Uniunii Europene, adică continuarea lucrărilor cu fonduri europene. Dar nu toate proiectele începute cu bani europeni pot primi fonduri după 2023. Ele devin eligibile pentru etapizare doar dacă întrunesc anumite condiții pentru a fi finanțate în continuare din fonduri comunitare”, a transmis MIPE.

După ce Context.ro a scris că statul a folosit doar o treime din fondurile europene de 200 de milioane de euro disponibile pentru modernizarea rețelelor electrice și de oxigen din spitale, Ministerul Sănătății a transmis că proiectele neterminate ale unităților medicale din subordinea sa vor fi „transferate în noul exercițiu financiar 2023-2027”. Dar spitalele din subordine au ratat definitiv șansa modernizării cu bani europeni.

Întrebat de context.ro dacă există alte linii de finanțare europeană pentru continuarea acestor proiecte sau dacă Ministerul Sănătății face demersuri pentru crearea lor, răspunsul a fost că „nu depinde de noi, ci de MIPE”.

Citește investigația integrală pe context.ro!

Urmărește-ne pe Google News