Prin introducerea acestei ,,co-plati,, la internare ministrul spera sa fie descurajate internarile inutile. Taxa suplimentara care se va plati la internare va fi cuprinsa intre 50.000 si 100.000 lei pentru perioada de spitalizare. Aceasta taxa va fi impusa in special bolnavilor cu afectiuni cronice acutizate. Vor fi scutiti copiii sub 18 ani, bolnavii a caror viata este in pericol, precum si pensionarii sau persoanele cu venituri reduse.
Co-plata va fi stabilita si se va aplica insa doar cu aprobarea Consiliului de administratie al unitatii sanitare. Banii vor ramane la spitalul respectiv pentru finantarea propriei activitati. Ministrul sanatatii a criticat faptul ca la ora actuala exista deja unitati sanitare care pentru conditiile deosebite de cazare sau pentru anumite servicii practica aceasta plata suplimentara, suma fiind foarte mare.
Taxa perceputa la internare va intra in vigoare in cel mult o saptamana, o data cu publicarea in Monitorul Oficial a normelor de aplicare a contractului cadru pentru asistenta sanitara pe 2003.
Initial, la discutiile privind elaborarea normelor contractului cadru s-a luat in discutie si posibilitatea ca sistemul ,,co-platilor,, sa fie introdus si in medicina primara si in ambulatoriu, insa s-a renuntat la aceasta propunere, ramanand doar varianta taxei suplimentare la internarea in spital.
Bartos a declarat ca anul trecut au fost internate in spital peste cinci milioane de persoane, adica un roman din patru a stat in spital cateva zile. ,,Sunt foarte multi care prefera sa se interneze, sa-si faca analizele si sa stea doua-trei zile in spital, fiind astfel o povara, deoarece costul unei zile de spitalizare este foarte mare,,, a declarat Bartos.

 
 

Urmărește-ne pe Google News