La sfârşitul lunii iunie, o persoană cu insuficienţă de valvă s-a internat la Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. C.C. Iliescu”. Pacientul a stat în spital 9 zile şi a făcut mai mult analize de laborator, care au costat 1.224,30 lei – conform decontului de cheltuieli primit la externare. Acest document mai spune că pacientul internat a primit medicamente în spital de 18,35 lei, a folosit materiale sanitare în valoare de 214,12 lei şi, în mod oarecum ciudat, i s-a alocat hrană în valoare de 63 de lei, adică 7 lei pe zi. Adevărul este că, folosind un pic de imaginaţie, se poate mânca şi cu 7 lei pe zi.

În fine, decontul de cheltuieli în acest caz medical este straniu la rubrica ”cheltuieli aferente spitalizării”, unde apare suma totală, pentru cele nouă zile de spitalizare: 5.409,45 lei (1.202 euro), respectiv 601,05 lei pe zi.

Cu 133 de euro pe zi se poate face vacanţă de cinci stele în Grecia

Asta ar însemna 133 de euro pe zi de persoană, sumă suficientă pentru o vacanţă  de cinci stele în Grecia.

În al doilea rând discrepanţa dintre preţul dormitului şi cel al hranei este strigătoare la cer: stai pe un pat de 601,05 lei pe zi şi mănânci de 7 lei!

Banii despre care vorbim sunt achitaţi de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate sau de pacient, dacă acesta nu este asigurat. Oricum, banii intră în conturile spitalelor, de unde managerii unităţilor sanitare îi folosesc cum cred ei de cuviință!

Trebuie menționat că bugetul sistemului sanitar din România a înghițit anul trecut 6 miliarde de euro, din care două miliarde au intrat în spitale! Cu toate acestea avem nenumărate cazuri de infecții intraspitalicești, în timp ce numărul medicilor este la o limită subcritică – există cazuri în care pacienții trebuie să aștepte singurul medic specialist din spital să se întoarcă din ziua liberă pentru a putea fi consultaţi şi pentru a primi tratamentul adecvat!  Anul acesta, bugetul Sănătății este de 7 miliarde de euro!

Guvernul se luptă cu Parlamentul din cauza cadrelor medicale

Între timp, salarizarea cadrelor medicale este pe cale să nască un nou scandal. Camera Deputaţilor a adoptat la sfârşitul lunii iunie o lege prin care ”Ministerul Sănătății, ministerele și instituțiile cu rețea sanitară proprie să poată acorda personalului medical și de specialitate stimulente financiare lunare în limita a două salarii minime brute pe țară; Autoritățile administrației publice locale să poată acorda personalului medical și de specialitate din spitalele publice din rețeaua sanitară proprie stimulente financiare lunare, în limita a două salarii minime brute pe țară”.

Guvernul a sesizat astăzi Curtea Constituţională asupra neconstutuţionalităţii acestor măsuri care încalcă legea cadru de salarizare unitară.

În fine, am întrebat Minsterul Sănătăţii de ce se plăteşte 600 de lei pe zi patul de spital şi pe ce se cheltuiesc aceşti bani, dar încă nu am primit un răspuns.

 

 

Urmărește-ne pe Google News