“Urmare ştirilor apărute în mass-media cu privire la nedecontarea serviciilor medicale spitaliceşti acordate celor 30 de răniţi de la Colectiv, CASMB face următoarele precizări: au fost decontate toate serviciile acordate pentru perioada de urgenţă. În ceea ce priveşte serviciile medicale acordate după încetarea situaţiei de urgenţă medicală, fiecare caz va fi analizat în perioada următoare împreună cu managerii spitalelor, în vederea identificării soluţiilor legale pentru decontarea acestor servicii. Dorim să asigurăm, pe această cale, că pacienţii nu vor avea de suferit niciun fel de consecinţe, decontarea serviciilor fiind o procedură derulată strict între CASMB şi unităţile spitaliceşti”, arată preşedintele-director general al CASMB, Lucian Vasile Bara.
Managerii mai multor spitale din București se plâng că unitățile medicale sunt obligate să achite tratamentele mai multor pacienți răniți în incendiul de la Colectiv, deoarece Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București a respins decontarea a aproximativ 30 de fișe medicale, pe motiv că pacienții nu aveau card de sănătate sau nu erau asigurați.
Răniții de la Colectiv au fost internați în spitalele din București ca urgențe majore, de cod roșu, iar costurile pentru tratarea lor au fost unele colosale. Deși autoritățile i-au încurajat pe manageri să se aprovizioneze cu tot ce au nevoie, șefii spitalelor se văd acum nevoiți să plătească tratamentele, pentru că nu pot fi decontate.
”Unii dintre ei nu aveau card de sănătate, altora li s-au ars cardurile. Și pur și simplu nu au avut dovada cardului de sănătate. Erau urgență majoră de cod roșu. I-am internat pe toți, ca ulterior să ne fie invalidate nouă din cele 16 cazuri tratate în spital. Costurile pentru tratarea celor 16 pacienți au fost uriașe, a fost vorba de peste 1,2 milioane de lei”, a declarat Daniela Safta, directorul medical al Spitalului Elias, citată de News.ro.
Citește și: Condamnați la moarte a doua zi după incendiul din Colectiv. 30 de tineri s-au stins din cauza bacteriilor
Furnizorii au umflat prețurile
Aceasta a mai precizat că spitalul s-a aprovizionat cu cele necesare chiar în noaptea aceea, după ce conducerea a primit asigurări că toate costurile vor fi suportate de la bugetul de stat. Ba mai mult, furnizorii au ”speculat” situația și au vândut produsele mai scump. ”Medicamentele au venit rapid, în noaptea aceea. Ni s-a spus că prețul va fi convenit după o discuție ulterioară. În final, prețul a fost mai mare decât cel cu care am achiziționat medicamentele din spital, luate anterior”, a spus și managerul Spitalului Elias, Doina Dimulescu.
La Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică Reparatorie și Arsuri, costurile pentru tratarea a 10 dintre cei 31 de pacienți internați sunt invalidate, sumă ridicându-se la 430.000 de lei. ”Sunt probleme legate de faptul că pacienții nu erau asigurați, nu aveau cardul de sănătate sau, la început, era un pacient neidentificat. Am făcut memorii peste tot, la Ministerul Sănătății, la Casa de Asigurări de Sănătate București. Așteptăm”, a declarat, pentru aceeași sursă, purtătorul de cuvânt al spitalului, Adrian Stanculea.
CNAS: «Trebuie analizat caz cu caz»
O situație similară este și la Spitalul Universitar de Urgență București, unde pentru șapte dintre cele 22 de persoane internate au fost invalidate fișele. Același lucru s-a întâmplat și la Spitalul de Urgență Sfântul Pantelimon, care a consemnat două invalidări. Singurele spitale unde au fost validate toate costurile legate de pacienții din Colectiv sunt Spitalul de Urgență Floreasca (17 pacienți) și Spitalul Clinic de Urgență Militar Central din Capitală.
Președintele CNAS, Radu Tibichi, spune că orice pacient neasigurat are dreptul la tratament de urgență medico-chirugical până când viață nu îi mai este pusă în pericol. ”Dacă au fost invalidate fișele medicale ale pacienților din Colectiv sau în oricare alt caz, trebuie analizată circumstanța în care s-a produs acest lucru. Se poate să fie o chestiune administrativă. Legat de statutul de neasigurat, știam că au fost ONG-uri care au plătit asigurările pentru ca respectivii pacienți să devină asigurați. Trebuie analizat caz cu caz”, a spus Tibichi.
Citește și: Dosarul #Colectiv: Antiseptice diluate în spitalele din România
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro