Cuprins:
Declarații multe, fapte puține
„Construcția de spitale noi, dotarea și modernizarea celor existente. Investiții majore în medicina de urgență. Peste 5 miliarde de euro alocați pentru programe de sănătate, inclusiv construcția și modernizarea de spitale noi (regionale – Iași, Cluj, Craiova, dar și Centrul de Arși Grav Timișoara, Spitalul Județean Bistrița, Centrul de Boli Neurovasculare și Neurochirurgie Cluj-Napoca)”, susține PSD, în broșura candidatului lor la prezidențiale, Marcel Ciolacu.
Ideea spitalelor regionale a fost lansată în perioada guvernării Tăriceanu (2005-2008). Guvernările Ponta (din mai 2012 până în noiembrie 2015), apoi PSD-ul condus de Liviu Dragnea au plusat cu varianta a noi opt spitale regionale. Dragnea susținea în programul electoral al PSD din 2016 că cele opt spitale regionale ar fi urmat să fie gata până în 2020. Nici studiile de fezabilitate nu au fost gata până când Dragnea a intrat la pușcărie.
În cele din urmă, PSD a rămas, în timpul Guvernului Dăncilă, doar la construirea a trei spitale regionale (Iași, Craiova și Cluj-Napoca), promisiune preluată în programul de guvernare. De altfel, de la revenirea la guvernare 2021, PSD a și avut în portofoliu și Ministerul Sănătății.
La rândul său PNL, prin Guvernul Orban, promitea trei spitale regionale construite de la zero, plus alte zece unități sanitare, precum și extinderea altora mai vechi.
La Craiova încă pregătește terenul
Lucrările de construcții din pachetul 1 al Spitalului Regional de Urgență Craiova, care presupun „demolare clădire existentă, devierea rețelei electrice 0.4 KV, foraje de explorare – exploatare de mare adâncime, excavații generale (cu supraveghere arheologică – terenul este situat în zona de protecție sit arheologic «Brazda lui Novac», împrejmuire teren”, sunt la 80% din lucrările contracte, potrivit răspunsului datat 18 octombrie. Valoarea pentru acest pachet este de 44,54 de milioane de lei, fără TVA.
În schimb, la pachetul 2, care presupune „lucrări de construcții, inclusiv echipamentele medicale grele”, are o valoare estimată la 2,08 miliarde de lei, fără TVA. Data estimată pentru atribuirea contractului este ianuarie 2025, potrivit răspunsului ANDIS.
Alte 26,82 de milioane de lei merg pentru „servicii de supraveghere a lucrărilor de construcții” ale Spitalului Regional de Urgență Craiova. Pe cifrele clare, conform instituției valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 749,66 de milioane de euro, din care 72 de milioane de euro „valoare eligibilă nerambursabilă din fonduri europene”, 368 de milioane de euro contribuție națională prin bani împrumutați de la Banca Europeană de Investiții, iar diferența va fi acoperită de bugetul de stat.
Spitalul din Cluj-Napoca se mișcă în ritm ardelenesc
Doar 65% din lucrările contractate conform primului pachet al lucrărilor de construcții – „lucrări de organizare de șantier, lucrări pregătitoare, terasament și împrejmuire, excavare grosieră, lucrări de protejare a săpăturii și luări de deviere a utilităților” au fost realizate. 52,27 de milioane de lei au fost puși la bătaie pentru acest prim pachet.
Grosul e reprezentat de pachetul 2 – „lucrări de construcții, inclusiv echipamente grele” -, a cărui valoare e estimată la 2,01 miliarde de lei (fără TVA). Potrivit instituției, estimarea privind atribuire contractului de achiziție publică e februarie 2025.
Valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) este de 687 de milioane de euro, 72 de milioane fiind suma eligibilă nerambursabilă din fonduri europene. În schimb, 305 milioane de lei sunt bani împrumutați de la BEI, iar restul e asigurat de bugetul de stat.
De asemenea, 25,25 de milioane de lei, fără TVA, e suma pusă la bătaie pentru compania care va oferi serviciile de „supraveghere a lucrărilor de construcții”, ceea ce potrivit ANDIS presupune: servicii de supervizare și de consultanță în managementul contractului/contractelor de lucrări de construire a obiectivului de investiție Spitalul Regional de Urgență Cluj și a contractelor de achiziție de echipamente și dispozitive medicale, sisteme IT și mobilier”.
La Iași se desemnează câștigătorul licitației pe 4 noiembrie
Cel de-al treilea mare spital unde autoritățile s-au urnit să facă pași înainte este Spitalul Regional de Urgență Iași. Cu o valoare totală a investiției (inclusiv TVA) este de 669,5 milioane de euro, din care 72 de milioane de euro valoare eligibilă nerambursabilă din fonduri europene, 250 de milioane de euro bani împrumutați de la BEI, iar restul din bugetul de stat, lucrările contractate executate din pachetul 1 au ajuns la 70%. Mai precis, 70% din lucrările de „organizare de șantier, lucrări pregătitoare, terasamente și împrejmuire, excavare grosieră, lucrări de protejare a săpăturii și lucrări de deviere a utilităților”. Valoarea acestui prim pachet este de circa 26,2 milioane de lei.
În ceea ce privește pachetul 2, „lucrări de construcții, inclusiv echipamente medicale grele”, adică esențialul, cu o valoare estimată de 1,82 de miliarde de lei (fără TVA), încă are loc evaluarea tehnică în cadrul procedurii de atribuire a contractului de achiziție publică. Data estimată pentru desemnarea câștigătorului e 4 noiembrie, potrivit ANDIS. Alte 39,96 de milioane de lei, fără TVA, sunt alocate pentru serviciile de supraveghere a lucrărilor de construcții.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!