Compania Linde Gaz România, reprezentanța din țara noastră a gigantului producător de oxigen Linde, precizează, într-un răspuns pentru Libertatea, că a conectat instalația de oxigen la TIR-ul din curtea spitalului, însă menționează că panoul din interior, de unde se reglează presiunea, nu a intrat în atribuțiile acesteia.
„Linde Gaz România a executat în a doua săptămână din aprilie lucrări pentru conectarea instalației de distribuție a oxigenului din dotarea TIR-ului ATI la sursa principală de alimentare și distribuție a oxigenului medical de la spitalul Victor Babeș. TIR-urile ATI au instalații proprii de distribuție a oxigenului medical la interior, dotate cu un panou pentru reglarea presiunii. Acestea nu au fost furnizate sau instalate de compania Linde Gaz România”.
Acest contract încheiat cu firma Linde Gaz România, cu doar o săptămână înaintea tragediei de luni, când 3 persoane și-au pierdut viața, apare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
În valoare de 20.200 de lei (4.000 de euro), acesta prevede „lucrări de alimentare cu oxigen medicinal a containerului mobil ATI”.
Nu sunt date mai multe detalii, fiind vorba de o cumpărare directă. Data este 5 aprilie 2021.
30 de milioane de euro, profit înainte de pandemie
Linde Gaz România este reprezentanța românească a gigantului global Linde, cel mai mare producător de gaze industriale din lume, având o cifră de afaceri de 28 de miliarde de dolari.
Cifrele firmei românești sunt și ele uriașe. Cu sediul în Timișoara, având o vechime de 24 de ani, aceasta a prosperat chiar și înainte de pandemia în care, practic, a prins contracte legate de oxigenul ATI în mai toată țara.
Așadar, în 2019, firma a avut:
- 139 de milioane de euro cifră de afaceri
- 30 de milioane de euro profit
- 539 de angajați!
Având acționariat 100% străin, Linde Osterreich Holding GMBH, administrator este chiar directorul pe România, timișoreanul Ciprian Rinaldo Islai.
Imbri: „Funcțional abia de pe 10 aprilie”
„Pot să spun că Spitalul Babeș a colaborat în ceea ce privește instalația de oxigen cu două firme. Cu Medist a avut contracte până anul trecut, iar de când a trebuit mărită capacitatea instalației de oxigen, spitalul a încheiat contracte cu firma Linde pentru asigurarea unui al doilea stocator de oxigen. Probabil că tot Linde să se fi ocupat și de racordarea TIR-ului la sursa de oxigen a spitalului”, a declarat doctorul Emilian Imbri, fostul manager de la Babeș, care s-a pensionat în urmă cu o lună și a fost înlocuit de Simin Aysel Florescu.
El spune că, în timp ce era manager, Medist SRL, companie despre care G4Media.ro a menționat că e deținută de familia fostului ministru Sebastian Vlădescu, a fost firma care asigura mentenanța instalației de oxigen a spitalului de dinainte de COVID.
Acesta a precizat că Linde asigură inclusiv furnizarea buteliilor de oxigen. „Fiecare furnizor de astfel de servicii are propriile butelii de oxigen și nu se potrivesc altele”, a explicat acesta.
Fostul manager de la „Babeș” a precizat că TIR-ul ATI a fost adus la spital în urmă cu trei săptămâni. „Pentru că spitalul a constatat că tabloul electric nu putea suporta un alt consumator mare de energie, a apelat la reprezentanții Enel pentru aducerea unui alt transformator electric. De aceea, TIR-ul a devenit funcțional pentru tratarea pacienților abia sâmbăta trecută, 10 aprilie”.
Defecțiunea s-a produs la reductorul care trebuia să mențină presiunea constantă la instalația de oxigen.
Emilian Imbri, fost manager la „Babeș”:
Foto: INQUAM Photos/ George Calin
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro