- Între 2016 şi 2018 au luat foc 42 de spitale, din cauza instalaţiilor proaste, adică unul pe lună!
- Complexul Medical Colentina a acordat două contracte pentru „servicii de reparare şi de întreţinere a instalaţiilor electrice şi mecanice de construcţii”.
- 20.000 de euro au fost atribuiți prin încredinţare directă, la începutul anului, unei societăţi cu sediul într-o vilă de la marginea oraşului Pantelimon.
- S.C. Steel Quality S.R.L. nu este autorizată A.N.R.E. să facă lucrări de reparaţii electrice.
de Cătălin Doscaș
O ploaie mocănească spală zidurile bătrâne ale unei clădiri gri.
Este unul dintre cele 11 pavilioane care compun Spitalul Clinic Colentina, una dintre cele mai vechi instituţii medicale din Capitală. Prima cărămidă a fost pusă aici în 1858.
Instalaţiile de aer condiţionat, încă inutile din cauza vremii de afară, susţin ici-colo colaci de cabluri printre cercevelele scorojite de timp. O magistrală de fire, groasă cât o mână, atârnă pe un stâlp improvizat.
Reparaţii „zi-lumină”
Despre nevoia urgentă de reparaţii electrice la pavilioanele Spitalului Colentina aflăm de pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.
Două contracte au fost date prin încredinţare directă de conducerea spitalului la începutul anului, pe 7 ianuarie şi 8 februarie.
Descrierea contractelor: „servicii de reparare şi de întreţinere a instalaţiilor electrice şi mecanice de construcţii”.
Preţul? 11.078 de euro fiecare. Numărul de ore de lucrări contractat este unul impresionant.
3.000 de ore pentru fiecare dintre cele două încredinţări directe înseamnă nu mai puţin de 250 de zile de reparaţii în regim non-stop – 24 de ore din 24, 7 zile din 7!
Reporterii Libertatea au căutat o explicaţie la faţa locului cu privire la aceste cifre care, la prima vedere, ascund o nevoie majoră şi urgentă de reabilitare.
Secretarele ne trimit la primărie.
Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, din subordinea Primăriei Generale, răspunde de Spitalul Colentina.
Ziarul a solicitat în scris răspunsuri la trei întrebări: „De ce nu s-a organizat o licitaţie?”, „Care sunt problemele care trebuie remediate?” şi „Cum s-a stabilit numărul de ore de lucrări?”.
Primăria Generală a transmis că iniţial a fost lansată o licitaţie dar că în prezent se află sub „controlul Agenției Naționale pentru Achiziții Publice”. Cât priveşte numărul de ore, reprezentanţii municipalităţii susţin că acesta a fost stabilit astfel încât „să se asigure permanenţa”.
Un câmp… „electric”
Libertatea a descoperit însă că firma care a primit contractele, STEEL QUALITY S.R.L., face afaceri cu „material lemnos, materiale de construcţii şi echipamente sanitare”. Este domeniul de activitate principal declarat la Registrul Comerţului.
Mai mult, societatea nu apare nici măcar în baza de date a Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei privind firmele autorizate să facă reparaţii electrice!
Cum la Registrul Comerţului cei doi acţionari, Steluţa Dumitrache şi Ion Moldoveanu, nu au declarat nici un număr de telefon, echipa ziarului a ajuns la marginea oraşului Pantelimon, în căutarea unor explicaţii.
Aici, într-o vilă înconjurată de câmpuri, este sediul STEEL QUALITY S.R.L.
Nici urmă de acţionari.
Un spital pe lună
La sfârşitul lunii trecute, Libertatea prezenta o statistică ce expune un fenomen naţional.
În ultimii trei ani, în fiecare săptămână, o casă de copii, o şcoală sau un spital a luat foc din cauza instalaţiilor electrice proaste.
Defalcat, doar în ceea ce priveşte spitalele, între 2016 şi 2018 au avut loc 42 de incendii care au avut drept cauze defecţiunile la instalaţii electrice ori improvizaţii la acestea.
Adică unul pe lună.
În privinţa Spitalul Clinic Colentina, aici nu a avut loc nici un incendiu recent.
În schimb, acum aproape 9 ani, la Maternitatea Giuleşti – instituţie aflată tot în administrarea Primăriei Generale – o tragedie a şocat întreaga ţară.
Atunci, şase bebeluşi au fost ucişi de flăcări şi cinci au rămas mutilaţi pe viaţă, după ce o banală priză a luat foc.
Citește și:
Statistica dezastrelor care aşteaptă să se întâmple: în fiecare săptămână, o casă de copii sau o şcoală ia foc din cauza instalaţiilor electrice proaste