Marian Stamate, medic primar ORL la Spitalul Colţea, precizează că unitatea sanitară nu a avut niciodată un aparat RMN, iar computerul tomograf e nefuncţional.
„RMN nu am avut niciodată, iar computerul tomograf, care oricum era vechi, depăşit tehnologic, este defect de foarte multă vreme, din 2020, fără posibilitatea de a mai fi reparat, pentru că nu mai sunt piese şi ar trebui cumpărat unul nou. Rolul celor două aparate este esenţial, noi suntem spital monoprofil 1 de oncologie, hemato-oncologie de fapt, este esenţial în diagnosticul şi urmărirea terapeutică a pacienţilor, atât chirurgical, cât şi în tratamentele radioterapice, oncologice, hematologice. Sunt absolut vitale, nu ne putem descurca fără ele”, spune medicul Marian Stamate.
În momentul de faţă, pentru pacienţii internaţi, din când în când mai trimitem pacienţi la Spitalul Universitar Bucureşti, pentru CT, pentru RMN nu prea avem unde trimite, pacienţii îi punem de multe ori să vină cu investigaţiile făcute la internare ca să economisim timp, însă pacienţii uneori pierd timp foarte mult până reuşesc să strângă bani să-şi facă un RMN şi vin în stadii avansate oncologice.
Marian Stamate:
„Sunt probleme cu sterilizarea, la blocul operator, sunt echipamente importante pe care nu le mai putem folosi de luni de zile pentru că nu mai avem sterilizare”, mai spune medicul.
Reacţia ASSMB: Un aparat CT e pe lista de investiţii
Reprezentanţii Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti au precizat că în lista de investiţii pentru acest an transmisă ministerului sănătăţii este inclus şi un CT.
„Computerul Tomograf de la Spitalul Clinic Colţea nu mai funcţionează de la începutul acestui an, în urma deselor defecţiuni şi costului prohibitiv al reparaţiilor şi întreţinerii, echipamentul fiind propus pentru casare. CT-ul a fost pus în funcţiune şi utilizat în cadrul spitalului începând din anul 2009, în acest moment fiind integral amortizat. În lista de investiţii pentru acest an, transmisă de ASSMB Ministerului Sănătăţii, este inclus şi un Computer Tomograf pentru Spitalul Clinic Colţea”, transmite ASSMB.
În prezent, pacienţii Spitalului Clinic Colţea, care au indicaţie pentru CT, sunt programaţi şi pot efectua această investigaţie la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în baza protocolului de colaborare încheiat între cele două unităţi sanitare în luna februarie 2021, arată ASSMB.
Spitalul Clinic Colţea a derulat în acest an şi a finalizat procedura de achiziţie pentru un aparat RMN. În prezent, se fac demersuri pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie/amplasament, urmând ca în cel mai scurt timp posibil să fie amenajat spaţiul în care va fi montat şi utilizat echipamentul.
ASSMB:
Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au spus că stabilirea priorităţilor privind destinaţia cheltuielilor pentru investiţii revine conducerii spitalului, şi, în plus, Spitalul Colţea, fiind în subordinea administraţiei publice locale, poate asigura, conform legii, finanţarea pentru anumite investiţii necesare spitalului, printre care şi echipamente medicale.
Spitalul Clinic Colţea este primul spital din Bucureşti, fiind construit în 1704, din iniţiativa spătarului Mihai Cantacuzino. Spitalul Clinic Colţea, aflat în subordinea Primăriei Capitalei prin ASSMB, a fost renovat cu investiţii de 63 milioane de euro.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro