La o lună de la producerea incendiului din Secția ATI a spitalului, a avut loc o ședință a Comisiei de Dialog Social condusă de prefectul Silviu Coşa, unde s-a discutat și despre situația unității medicale.

„În ceea ce priveşte Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa, reprezentanţii Primăriei Constanţa estimează că, în luna decembrie, unitatea medicală ar putea fi redeschisă, cel puţin parţial. De asemenea, aceştia au transmis că astăzi, 01.11.2021, a fost depus proiectul tehnic la ISU Dobrogea Constanţa, urmând ca în cel mai scurt timp să fie eliberate avizele necesare”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Instituția Prefectului.

În document se mai transmite că, „concomitent, se lucrează la expertiza tehnică a clădirii, precum şi la refacerea circuitelor şi a instalaţiilor electrice, astfel încât clădirea să prezinte o siguranţă absolută în exploatare”.

Sursa citată menţionează că angajaţii Spitalului de Boli Infecţioase sunt detaşaţi la alte unităţi medicale. 

„Managerul interimar al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa a adus la cunoştinţă faptul că, în acest moment, 40 dintre angajaţi sunt detaşaţi la alte unităţi medicale pe o perioadă de trei luni, iar 95 sunt detaşaţi pe o perioadă de 30 de zile, care va fi prelungită în urma demersurilor realizate împreună cu managerii unităţilor sanitare din judeţ şi cu DSP Constanţa”, a precizat Prefectura.

Ce s-a întâmplat la Constanța

Vineri, 1 octombrie 2021, în secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța a izbucnit un incendiu. Șapte pacienți și-au pierdut viața atunci, iar alți 5 bolnavi de COVID internați pe acea secție, care au supraviețuit incendiului și au fost transferați la alte spitale, au murit în următoarea săptămână.

În spital erau internate 113 persoane, toţi pacienţii au fost evacuaţi şi spitalizaţi în alte unităţi medicale din judeţul Constanţa.

Vineri, 29 octombrie, Adrian Cuculis, avocatul familiei uneia dintre victime, care a participat la audierile în cazul incendiului de la Secția ATI a Spitalului de Boli Infecțioase Constanța, a declarat că un neon ar fi provocat incendiul.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța nu apare în raportul IGSU din 2020 în care sunt numite cele 7 instituții medicale din județ care funcționează fără autorizație la incendiu. La scurt timp după tragedie, Raed Arafat, secretar de stat în MAI și șeful DSU, care a semnat respectivul raport, a spus că spitalul funcționa de 14 ani fără autorizație.

 
 

Urmărește-ne pe Google News