Noul aparat care a fost livrat astăzi la Iași va crește numărul testelor efectuate la Spitalul de Boli Infecțioase de la 50 pe zi, câte se fac în prezent, la peste 400, în contextul în care de luni, 23 martie, Institutul Regional de Oncologie și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași au pus la dispoziție echipe care vor testa și ele zilnic probe pentru a detecta infecția cu COVID-19.
„Este fantastic ceea ce am primit azi. În momentul de faţă vin 150-200 de teste pe zi, din toate județele Moldovei, și trebuie să avem priorități. Spre exemplu, toate cadrele medicale reprezintă o prioritate, pentru că dacă un cadru medical este pozitiv trebuie să fie demodelată activitatea din urma lui în zona medicală respectivă. Trebuie să facem o altfel de prioritate epidemiologică”, a explicat Carmen Dorobăț, managerul unității medicale.
Teste mai precise şi mai rapide
Managerul spune că astfel se va putea gestiona mult mai bine cine rămâne internat și cine pleacă acasă din spital, pentru 14 zile de izolare, putându-se prioritiza cazurile. Aceasta a explicat că, practic, în acest moment, toată activitatea manuală devine automată, iar testele devin mai precise și mult mai rapide.
În momentul de față, pentru a face cele 50 de teste pe zi, la care aparatura veche presupunea foarte multă muncă manuală, lucrează o singură doctoriță, iar managerul spune că vrea să mai găsească pe cineva care să poată să lucreze, mai ales că acum există și două aparate în spital.
Vom utiliza acea ordonanță care a fost dată odată cu decretul prezidențial, ce ne va permite să găsim o doctoriță care să știe să facă aceste manevre de laborator. Ați văzut, ne-au ajutat colegii de la IRO, cei de la UMF, și noi vrem să mai găsim pe cineva care să poată să lucreze pe un astfel de aparat”, a completat Carmen Dorobăț.
Carmen Dorobăţ, manager Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi
Bogdan Tănasă, care coordonează proiectul umanitar Casa SHARE prin care se construiesc locuințe pentru cei care nu au posibilități, spune că a fost un proces foarte dificil de a aduce aparatul în țară și au contribuit cu bani zeci de persoane fizice și companii din regiunea Iașului.
Adus din Coreea
„A costat 55.000 de euro, a fost adus din Coreea, de la o firmă foarte mare cu care ținem legătura demult. M-au ajutat mulți oameni, firme din Iași, cu toții s-au gândit că acest aparat îi poate proteja pe ei. Cei de la Infecțioase au fost entuziasmați când au auzit că va fi livrat astăzi, sunt bucuroși pentru că va crește rata foarte mult la teste”, a declarat Bogdan Tănasă.
Tot de luni, 23 martie, UMF Iași a finalizat o procedură de achiziție de reactivi pentru a pune în funcțiune aparatura din Centrul Avansat de Cercetare-Dezvoltare în Medicină Experimentală (CEMEX) ca să realizeze procedura de testare a probelor recoltate pentru a determina existența sau nu a infecției cu noul coronavirus.
Spitalul de Boli Infecțioase va trimite eșantioanele recoltate, o echipă de cinci sau șase laboranți vor realiza testele la cele două aparate ale UMF, iar specialiștii epidemiologi ai universității vor valida rezultatele identificate. În cadrul CEMEX au fost realizate deja circuitele necesare pentru a crea un spațiu steril în care să poată lucra cercetătorii în condiții de maximă securitate.
Înainte de a veni aparatul de 55.000 de euro, cu sprijinul IRO și UMF se estima că va fi dublată capacitatea de testare de la Boli Infecțioase, la peste 100 de teste pe zi, iar cu noul aparat la nivelul centrului Iași pot fi testate chiar și mai mult de 500 de teste, dacă există suficiente kituri și există solicitare.
„Pentru că în situația actuală epidemiologică faza de testare este extrem de importantă, am mobilizat încă din data de 17 martie laboratoarele de cercetare ale Universității să-și adapteze infrastructura, în scopul testării de probe, de la pacienți sau contacți ai acestora, la care ancheta epidemiologică suspectează infecția cu SARS-CoV-2”, a declarat prof.dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro