Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri, din judeţul Iaşi, se confruntă cu o situație dezastruoasă, spune liderul de sindicat Bogdan Movilă, potrivit Mediafax.
Declarația acestuia vine în contextul crimelor de la spitalul de psihiatrie de la Săpoca, unde un bărbat internat în sevraj etilic a ucis cu un stativ de perfuzii cinci bolnavi și a rănit alți opt.
„Ar fi problema lipsei spaţiului, care derivă din problema supraaglomerării cu pacienţi a spitalului. Pe un număr de 240 de paturi bugetate, deci nu fizice, bugetate, pentru că oamenii s-au chinuit să bage acolo paturi în plus, în pavilioanele alea, sunt peste 400 de pacienţi bolnavi psihic, periculoşi pe care societatea îi internează acolo, mă rog, judecătorul, considerându-i un pericol social”, a declarat Bogdan Movilă, liderul sindicat din spital.
Liderul de sindicat mai spune că, în condiţiile în care numărul pacienţilor este aproape dublu faţă de numărul de paturi, cei care lucrează acolo îşi desfăşoară activitatea foarte greu.
„Personalul este normat la cele 240 de paturi, ceea ce înseamnă că pentru peste 400 de pacienţi, ultima oară erau 410, este total insuficient. Chiar şi pentru 240 ar fi insuficient, pentru că psihiatria este un domeniu special, mai ales psihiatria pentru măsuri de siguranţă. Oamenii de acolo nu sunt cu deficienţe fizice, ci cu deficienţe psihice şi mai ales atunci când societatea îi consideră periculoşi pentru ea, trebuie sa acordăm mai multă atenţie personalului de acolo”, a explicat liderul de sindicat.
Bogdan Movilă susține că sunt momente în care într-un pavilion sunt doar doi sau trei asistenţi.
„Acolo unde lucrez eu, în pavilion, în funcţie şi de perioada anului, că mai sunt şi concedii, sunt momente când mai sunt doi sau trei asistenţi la suta de pacienţi. Nu e normal, că nu se poate să îţi desfăşori activitatea în condiţii normale”, a declarat Movilă.
Întrebat dacă există pază la spital, liderul de sindicat a spus că „paza suntem noi”.
„Avem un portar, avem paza asigurată de către o firmă de pază, dar în rest, când intrăm în pavilioane suntem maxim cinci oameni, asistenţi şi infirmieri, la 100 de pacienţi şi ne plimbăm printre dumnealor cum vă plimbaţi dumneavoastră prin grădina publică”, a precizat liderul de sindicat
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro