Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara, Lucian Morogan, a declarat luni că în această perioadă se intensifică procedurile de curăţenie, dezinfecţie, se instalează echipament de protecţie.
„DSP Hunedoara a transmis Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva o adresă prin care se comunică luarea unor măsuri începând de duminică seara.
Astfel, medicii depistaţi pozitiv COVID-19 vor fi internaţi pe Secţia de Boli Infecţioase a spitalului, iar restul personalului medical va îngriji pacienţii internaţi, fără a părăsi unitatea sanitară, timp de 14 zile. Spitalul este închis, pe principiul nimeni nu intră, nimeni nu iese.
În această perioadă se intensifică procedurile de curăţenie, dezinfecţie, se instalează echipament de protecţie iar spitalul nu va mai prelua cazuri noi pe perioada celor 14 zile. De asemenea, nici pacienţii nu vor fi externaţi în acest interval, pentru a evita răspândirea coronavirusului”, a spus Morogan, potrivit Mediafax.
La nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva au fost confirmaţi pozitiv cu coronavirus patru medici, dintre care doi de la Secţia de Onclogie, aceştia fiind transferaţi la Timişoara.
„Mai sunt doi medici confirmaţi, unul fiind şeful Secţiei de Interne 2”, a precizat Romogan.
Managerul a fost suspendat de prefect: „Nu mi-a răspuns la telefon, a zis că nu-mi știe numărul”
„E o măsură disperată”
Prefectul vasile Potescă a explicat că a demis-o pe managerul Daniela Roșca. „Suspend din funcția de manager pe actualul și voi desemna pe o persoană care poate face față”, a spus Vasilică Potecă, cel care s-a văitat că managerul nu i-a răspuns la telefon, fiindcă nu-i cunoștea numărul.
„Până ieri, aveam doi medici care aveau probleme. Nu știu câte cadre sunt infectate. Sunt 2 cazuri de cadre medicale la Timișoara și la noi, încă două. Nu știm câți pacienți sunt infectați, abia după terminarea anchetei epidemilogice vom ști sigur.
E o măsură disperată, dar trebuie să pun pe cineva care știe să managerieze corect această situație. Nu e un manager care a ocupat postul cu concurs. Au știut încă din iarnă că au probleme cu el. Din 70 și ceva de alimente, n-a contractat decât cartofii, pentru că mi-a zis că n-are oamenii la achiziții.
Cu acești oameni a trebuit să lucrăm. Mai sunt 69 de pacienți, care vor fi izolați, li se vor face testele. Încercăm să-i externăm, ca în perioada de 14 zile să putem să deblocăm acest spital”, a mai spus prefectul
Mircea Bobora, președintele Consiliului Județean Hunedoara, de care ține spitalul. „Am avut o discuție cu prefectul și cu managerul spitalului, pentru ca orice informație să ajungă imediat la prefectură. Sunt convins că nu vor mai fi divergențe în domeniul comunicării. Aș sugera să mai avem o discuție. Deciziile sunt ale Prefecturii, dar noi mâine vom aloca 2 milioane de lei pentru dotările Spitalului Județean”, a spus Mircea Bobora, la Digi 24.
13 pacienți și 5 medici, infectați
„Cu managerul spitalului de la Deva am încheiat orice colaborare, voi numi pe altcineva. Nu pot aștepta telefonul managerului care a adus spitalul în această stare. O să luăm punct cu punct planurile autorităților. Vom vedea ce urmează să se întâmmple în următoarele 14 zile. Va fi dezinfectat spitalul”, a replicat Potecă.
Daniela Roșca, managerul suspendat Spitalului din Deva, a explicat câte cazuri s-au înregistrat la acest spital: „Sunt 104 medici și 69 de pacienți. Numărul de pacienți infectați este de 13 (zece la boli infecțioase și trei la terapie intensivă). În privința cadrelor medicale, nu știm exact, n-am primit rezultatele. Sunt trei medici de la oncologie, unul de la medicină internă și unul de la terapie intensivă. Sunt cinci cadre medicale infectate”.
„S-a primit o amendă de 10.000 de lei pentru că la un control s-a constatat că medicii nu purtau echipamentele de protecție pe care le aveau. Nu știu câte cadre medicale au fost testate. Mai avem pe stoc doar 550 de echipamente. Ne ajung pentru câteva zile”, a mai spus Daniela Roșca.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro