Expertiza e vitală în plină criză provocată de pandemia de coronavirus. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință.  Semnatarii sunt ziariști cu mare experiență care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul pasionat de știință din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea bazate pe cele mai recente date, studii și prognoze despre epidemia de coronavirus.

Instituția plănuiește să producă suficiente kit-uri pentru a testa 1.000 de oameni pe zi în săptămânile care urmează. Kit-urile au fost aprobate pentru uz în cadrul spitalului miercuri.

Statele Unite sunt încă în faza incipientă a epidemiei de Covid-19, dar se pare că deja au fost prinse pe picior greșit. Conform BBC, “Casa Albă recunoaște că țara nu are suficiente kit-uri de testare pentru coronavirus,” în timp ce numărul de cazuri confirmate continuă să crească – în prezent, 2,177 de cazuri au fost confirmate in SUA.

Spitalul privat Johns Hopkins spera să ajute în a depista cazurile de Covid-19 cu un nou kit de testare dezvoltat de doctorii Karen Caroll și Heba Mostafa în cadrul instituției. Laboratoarele Centrului de Control și Prevenție al Bolilor (CDC) sunt în prezent copleșite de numărul de pacienți care cer să fie testați, zic ele.

“Cred că fiecare spital care are un laborator trebuie să fie capabil să efectueze aceste teste,” a explicat dr. Caroll. 

Situația Americii este cu atât mai precară cu cât CDC a dezvoltat propriul kit de testare contra Covid-19 încă din februarie, dar acesta nu s-a dovedit a fi de încredere. 

Kit-ul dezvoltat de în cadrul spitalului Johns Hopkins poate confirma prezența virusului într-un interval de 24 de ore de la prelevarea de probe. 

Dr. Mostafa speră să reducă acest interval la 3 ore. În general, sistemele de testare, inclusiv cele folosite de România, dau un rezultat în 5-6 ore.

Autoritățile americane “nu [se așteptau] ca [Covid-19] să devină o pandemie,” și resursele alocate inițial pentru testare sunt insuficiente în situația actuală, explică ea într-un interviu pentru CBS Baltimore.

Orice efort de a preveni răspândirea virusului sau de a îi ajuta pe cei deja infectați depinde de capacitatea de a testa rapid și eficient orice posibili pacienți. Vicepreședintele Mike Pence a recunoscut săptămâna trecută că deși autoritățile au dispus livrarea a un milion de kit-uri de testare, ”administrația Trump nu va fi capabilă să le livreze” în timpul promis. 

Datorită climatului democratic diferit, chiar dacă și SUA e extrem de polarizată partizan, polticienii de la Washington au exercițiul de a recunoaște atunci când ceva nu merge, când au estimat greșit. În România, criza de teste nu este recunoscută nici acum, deși țara noastră face dintre cele mai puține teste pe locuitor față de celelalte țări aflate în pandemie.

Revenind la SUA, În lipsa unui mecanism eficient de testare contra virusului, numărul de cazuri raportate în America în faza curentă este, cel mai probabil, mai mic decât numărul real de cazuri, explică BBC.

Urmărește-ne pe Google News