Astfel, este vizată atât prevenirea, cât şi descurajarea unor fapte inadecvate legate de activitatea medicală, de raporturile dintre medicii care prescriu medicamente şi furnizorii acestora, precum şi de achiziţiile pe care le face spitalul.
„E un standard nou, din 2016, nu este invenție românească și se adresează lumii întregi”, a spus Rîmbu.
Astfel, prin instituirea managementului antimită şi anticorupţie, cei care intră în spital vor fi informați despre faptul că în această unitate sanitară nu se acceptă mita, precum și asupra instrumentelor pe care le au la dispoziție în cazul în care li se cere sau li se dă de înțeles că ar trebui „să dea ceva”.
„Afișajele se adresează la două categorii de actori, sunt deja pe căile de acces, pe ușile de intrare în spital sau secții în care atenționăm și pe cei care provoacă și pe cei care pretind”, a explicat Rîmbu.
El a adăugat că nimeni nu rezistă sută la sută la provocări pentru că personalul nu este format din îngeri fără de păcat, dar că „încercăm să avem păcate cât mai puține”.
„Pe de o parte trebuie să ne abținem în a provoca și ceilalți, în a condiționa sau a răspunde acestor provocări”, a declarat managerul SJU Suceava.
El spune că a implementat acest standard pentru „a elimina anumite inconveniente și practici care au corespondent în realitate sau nu”, iar toți pacienții să fie în poziție de egalitate, să fie tratați la fel, indiferent „dacă au, dacă n-au, că vreau, că nu vreau”.
El a menționat că a fost introdus inițial un telefon al pacientului – 0230206800, unde se pot face sesizări, reclamații și sugestii, iar acum există și o adresă de email pentru cei care reclamă astfel de comportamente, iar conducerea spitalului va putea lua măsuri de ordin administrativ sau disciplinar. Potrivit directorului, există un formular pe site care se completează și apoi este trimis ca email pe site-ul unității spitalicești.
Râmbu a spus că se dorește astfel de situații să fie cât mai puține și chiar să dispară pentru că există disponibilitatea să fie asigurat orice pentru acest spital.
„Spitalul Județean Suceava este primul spital din țară care intră în posesia acestui certificat”, a mai spus managerul SJU Suceava.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro