Medicii de la Lețcani au remarcat în ultimele săptămâni deficiențe grave cu sistemul de încălzire: practic, în saloane ventilația furniza când aer foarte fierbinte, când foarte rece, ca în mijlocul iernii. 

După mai multe întâlniri între administrație și reprezentantul companiei din Turcia, a fost găsită cauza: o fluctuație a tensiunii electrice determină întreruperi de 1-2 secunde care duc la resetarea aparaturii responsabile de ventilație. 

Mai exact, când tensiunea cădea, aparatele se reseteau, așa că încălzirea nu era reluată de la punctul prestabilit de personalul adminstrativ, ci începea de la 7-10 grade. Până când problema era depistată, temperatura ajunea la 15 grade în saloane, inclusiv la Terapie Intensivă. 

„Există riscul să se producă alte avarii”

Problema nu poate fi rezolvată cu generatoarele, căci acestea intră în funcțiune la 5 secunde de la o avarie.

„Sunt de ceva vreme constate fluctuații la alimentarea cu energie electrică, variază foarte mult tensiunea, am avut astăzi o întâlnire inclusiv cu cei de la compania de furnizare a energiei electrice pentru a vedea ce putem face”, a declarat Alina Popa, directorul EURONEST, asociația de Consilii Județene sub cupola căreia a fost achiziționat spitalul.

Ea a atras atenția că există riscul să se defecteze și alte echipamente, respectiv „să se producă alte avarii”.

Situația este delicată, fiindcă variațiile de tensiune durează efectiv 2 secunde și atunci generatoarele nu pot intra în funcțiune. Dacă lucrurile se mențin așa, există riscurile ca echipamentele care depind de alimentarea cu energie să fie afectate.

Alina Popa, directorul EURONEST

Problema a fost găsită, acum se caută soluții

Marți, 8 decembrie, a avut loc o întâlnire între reprezentanții companiei ce a furnizat spitalul, cei de la EON – compania care asigură conectarea la rețeaua de energie electrică, conducerile de la Prefectură și Consiliul Județean, și s-au stabilit o serie de investigații suplimentare. 

Cei de la EON vor instala un analizor care să evalueze dacă fluctuațiile se datorează instalației din zonă sau a felului în care a fost configurată rețeaua internă a spitalului mobil. Consiliul Județean Iași va cumpăra niște stații care vor asigura curentul continuu, un fel de UPS-uri, Uninterruptible Power Supply, care să asigure păstrarea unui curent constant în caz de fluctuații la nivel de tensiune. 

„Sunt fluctuații greu de sesizat cu ochiul liber, e vorba de 1-2 secunde, sistemul se resetează, el nu mai știe la ce temperatură era setat și o ia de la 0 și până ajunge la 20 de grade se face frig în salon. Au fost oprite internările până i-am dat de cap, dar acum lucrurile merg normal. Însă noaptea trecută, echipamentele au luat-o iar razna, de aceea a fost și organizată întâlnirea de astăzi și se caută soluții”, au explicat sursele Libertatea.

Spitalul de la Lețcani, o listă de probleme

Acestea nu sunt însă singurele probleme noi descoperite. Pe lângă raportul DSP Iași din noiembrie care avertiza că exista riscul ca țevile să canalizare să înghețe și instalația de încălzire să nu facă față la mai puțin de -15 grade, acum Consiliul Județean din Iași trebuie să cumpere parazăpezi pentru a nu se înzăpezi calea de acces și curtea spitalului. Mai mult, s-a descoperit faptul că dejecțiile din stația de epurare existentă ar putea îngheța, iar asta ar face vidanjarea imposibilă, chiar și funcționarea în sine a sistemului.

De altfel, de la inaugurarea din luna octombrie, făcută cu mai multe luni întârziere, spitalul a fost marcat de probleme. 

Stația de oxigen s-a defectat, iar stocatorul de 10.000 de litri de oxigen care ar liniști cadrele medicale că nu vor rămâne fără oxigen pentru pacienții de Terapie Intensivă încă se instalează.

În plus, un control de la începutul lunii noiembrie al celor de la DSP Iași a arătat alte grave nereguli, descoperindu-se inclusiv faptul că țevile care asigură aprovizionarea cu apă și canalizarea către stația de epurare funcțională în preajma spitalului nu ar rezista la temperaturi mai scăzute de -7 grade Celsius, în timp ce aparatele de aer condiționat din interior, care produc și încălzirea în sezonul rece, cedează dacă temperatura scade sub -15 grade Celsius. 

Tot în luna noiembrie, poliția și procuratura din Iași au documente de la asociația care a construit spitalul modular din Lețcani, în cadrul unui dosar penal deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași.

 
 

Urmărește-ne pe Google News