Spitalul militar mobil din Constanța în care vor fi tratați pacienții infectați cu COVID-19 îi neliniștește pe localnici. Oamenii spun că autoritățile nu au ținut cont de respectarea regulilor de biosecuritate atunci când au luat această decizie.
Spitalul modular achiziționat de MApN din Olanda va fi montat la Constanța, pe terenul Stadionului Portul, iar camioanele care transportă componentele acestuia au intrat, joi, în România, pe la Nădlac.
Autoritățile au luat această decizie pentru a nu sufoca Spitalul de Boli Infecțioase.
Lucrări la pregătirea Spitalului Militar Mobil din Constanța Sursă Foto | Antonia Suiugan şi Cristian Vlăsceanu | Data: 28 martie 2020
Spitalul Mobil Militar, amplasat la câțiva pași de blocurile oamenilor. “Ce rost mai are izolarea?”
“În momentul în care s-a ales amplasamentul acestui obiectiv, chiar în condițiile situației de urgență, și-a pus cineva problema respectării drepturilor locuitorilor din vecinătate, a normelor de biosecuritate? Spitalul este vizavi de două blocuri de locuințe, într-o zonă puternic populată cu locuințe și blocuri”, spun oamenii din zonă.
“Și-a pus problema cineva ce se va întâmpla cu locatarii blocurilor care coboară din casă direct în spital ca să ducă gunoiul? E vorba inclusiv de persoane vârstnice, cu risc, care stau acasă, și care nu au încotro și vor ieși ca măcar să-și arunce gunoiul său să-și cumpere la un moment dat cele strict necesare. Ce rost mai are atunci izolarea, ce eficiență are pentru noi?”, povestesc cetățenii.
Autovehiculele oamenilor care locuiesc pe bulevardul 1 Mai, cât și pe strada Stadionului au fost mutate, zilele trecute, iar accesul altor mașini a fost interzis.
George Niculescu, prefectul județului Constanța, spune însă că distanța dintre blocurile oamenilor și spitalul mobil este destul de mare și că aceștia nu au de ce să se teamă pentru sănătatea lor.
“Decizia nu a luat o prefectul, decizia a luat-o Ministerul Apărării Naționale. Amplasamentul a fost hotărât de reprezentanții MApN, după ce au văzut 4 locații din Constanța. Specialiștii din cadrul MApN au stabilit că aceea este cea mai bună locație. Nu sunt 2 metri, apreciez că sunt 50 de metri”, a declarat prefectul pentru Libertatea.
“Ne întrebăm dacă vor reuși să asigure un management riguros al biosecurității, în condițiile în care se așteaptă un mare număr de pacienți, fiind vorba de o posibilă circulație intensă în zonă, pacienți contagioși, personal posibil contaminat, să nu mai discutăm de deșeurile medicale rezultate! Poate nu e prea târziu să se asigure un acces din bulevardul 1 Mai, cu potențiale riscuri mai reduse pentru locuitorii din zonă”, mai spun locuitorii.
George Niculescu vine și cu un răspuns pentru cetățeni: “Într-o zonă mai izolată, accesul către o unitate de spital care deține facilitate ATI era mai mare. Făcea ambulanța mai mult de 5 minute și câteva minute pot să facă diferența între viață și moarte la o persoană care suferă de afecțiuni COVID-19”.
Lucrări la pregătirea Spitalului Militar Mobil din Constanța Sursă Foto | Antonia Suiugan şi Cristian Vlăsceanu | Data: 28 martie 2020
Ministerul Apărării Naționale n-a putut fi contactat pentru un răspuns.
Lucrările de la Spitalul Militar Modular din Constanța au fost filmate de locatarii blocurilor și pot fi urmărite mai jos.
Video: Neptun TV
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro