Colonelul Ionuț-Ciprian Grădinaru, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Iași, a declarat pentru Libertatea că spitalul mobil de la Lețcani va fi mutat în cursul acestui an. Consiliul Județean Iași a cerut eliberarea Parcului Agroindustrial TransAgropolis, ce găzduiește în prezent spitalul modular. 

Fiind un proiect cu fonduri europene, construit în 2017, în parcul respectiv erau organizate înaintea pandemiei mai multe evenimente cu profil agricol, activitate pe care CJ Iași vrea să o reia din toamnă, conform Ziarul de Iași.

Astfel, spitalul, care a stat mai mult închis în pandemie și care a intrat în conservare în aprilie 2022, va fi mutat pe un teren deținut de ISU la ieșirea din Iași, în apropierea locului unde va fi construit Spitalul Regional de Urgențe.

„Spitalul va fi mutat pe un teren din afara orașului. Se va construi acolo o platformă de beton pentru a putea fi amplasate containerele. El va fi utilizat exact pentru scopul pentru care a fost achiziționat: să fie spital de campanie în cazul unor situații de urgențe, dezastre naturale. Va putea fi dezmembrat și transportat în alte locuri, să fie folosit la capacitate mai mică”, a precizat colonelul Ionuț-Ciprian Grădinaru.

Un lung șir de probleme

Spitalul a avut probleme de la început, fiind inaugurat cu șase luni întârziere, în octombrie 2020, după ce compania din Turcia care a câștigat licitația organizată de Asociația Euronest Iași a avut probleme cu livrarea containerelor. 

Când au ajuns la Iași, s-a descoperit că pentru a respecta condițiile de siguranță și circuitele funcționale, spitalul cu 256 de paturi, dintre care 103 de Terapie Intensivă, va putea fi folosit doar la o capacitate de maximum 70 de paturi pentru pacienții confirmați cu COVID-19.

Libertatea a scris că încă de la inaugurarea spitalului, peste 100 de paturi, mai bine de jumătate fiind de Terapie Intensivă, stăteau nefolosite în containere sigilate alături de injectomate, monitoare și ventilatoare mecanice. A fost nevoie de un an pentru ca întreaga capacitate de ATI să poată fi operaționalizată, în octombrie 2021.

Problemele au continuat: mai întâi stația de oxigen nu putea face față cerințelor utilizării intensive, iar apoi frigul din iarnă a făcut ca spitalul să nu poată fi folosit. Medicii au reclamat că se înregistrau temperaturi de 12 grade în saloane.

A funcționat doar 10 luni. Pune probleme și după ce a fost închis

De altfel, toată istoria spitalului modular de la Lețcani a fost marcată de întârzieri.

Licitația a fost demarată în martie 2020, iar spitalul trebuia să fie deschis în aprilie, același an. A fost inaugurat abia în octombrie, iar în ianuarie 2021 a fost închis deja pentru o dezinfectare generală și unele reparații de mentenanță. A rămas închis opt luni, până în toamnă, când au fost remediate unele defecte și a fost redeschis.

În aprilie 2022, autoritățile l-au închis definitiv și l-au trimis în conservare, fiindcă toate cazurile grave de COVID-19 puteau fi gestionate de spitalele din Iași.

În total, spitalul de 13,2 milioane de euro a fost folosit mai puțin de zece luni:

  • trei luni, între octombrie 2020 și ianuarie 2021;
  • șapte luni, între octombrie 2021 și aprilie 2022.

Motiv de răfuieli politice

Spitalul modular de la Lețcani a fost și a rămas un motiv de răfuială politică între PSD și PNL la Iași. Achiziționat în timpul guvernării social-democrate de la CJ Iași, spitalul a fost văzut de liberali, care au câștigat alegerile în toamna lui 2020, drept „o grea moștenire”. Banii investiți nu au putut fi recuperați nici de la Comisia Europeană, fiindcă Asociația Euronest nu era eligibilă pentru a atrage fonduri europene, nici de la statul român, în ciuda promisiunilor făcute de guvernele Câțu și Ciucă.

Curtea de Conturi a imputat întreaga investiție de 10 milioane de euro asumată de Iași ca prejudiciu pentru Consiliul Județean. Au fost controale repetate de la Ministerul Sănătății și DSP, iar DNA a deschis o anchetă, dar nu e încă finalizată.

Fostul președinte al CJ Iași, Maricel Popa, de la PSD, și actualul președinte, Costel Alexe, de la PNL, se acuză reciproc cu privire la acest spital cu fiecare ocazie.

Maricel Popa a spus în repetate rânduri că actuala conducere nu a dorit ca spitalul să fie unul funcțional, în timp ce Costel Alexe enumeră investițiile pe care le-ar fi putut face în Iași cu 10 milioane de euro pe care nu îi mai are. 

În iulie 2022, în cadrul unei ședințe a CJ Iași, Alexe a descris spitalul mobil ca fiind „10 milioane de euro îngropate în zeci de containere care nu au niciun fel de utilitate publică”, conform Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News