Primii zece bolnavi Covid-19 au ajuns marți în corturile spitalului modular de pe stadionul CFR, care au o capacitate de cel mult 50 de pacienți. Au între 20 și 60 de ani, sunt din Timiș și au forme ușoare de Covid-19.
Spitalul are și o capacitate de patru paturi ATI, iar dacă starea bolnavilor infectați se înrăutățește, ei vor merge la spitalele dedicate Covid-19.
„Sistemul medical modular de izolare și tratament care funcționează ca secție externă de boli infecțioase a Spitalului Militar de Urgență «Dr. Victor Popescu» din Timișoara și-a început de marți activitatea de tratare a pacienților cu forme medii și ușoare cu infecție de SARS-CoV2.
În acest moment putem asigura asistență medicală pentru maxim 50 de pacienți, iar capacitatea secției ATI este de patru paturi și este destinată pacienților a căror stare se deteriorează pe timpul internării, până la momentul externării într-o secție ATI dintr-un spital Covid-19″, a declarat Andra Podgoreanu, ofițer de presă în cadrul Spitalului Militar Timișoara.
Pe stadionul CFR se pot face și teste, pentru că spitalul a fost dotat cu un laborator Real Time PCR, care poate procesa 40 de teste Covid-19 în fiecare zi.
Trei medici au grijă de bolnavii de pe stadion, un medic de boli infecțioase sau medicină internă, un medic ATI și un medic de laborator, care sunt ajutați de patru sau cinci asistente.
Spitalul modular dispune și de corturi de izolare pentru 30 de locuri, numai că funcționează în deficit de personal și deocamdată capacitatea de izolare este de 10 pacienți.
A fost nevoie de operaționalizarea spitalului la trei luni de când a fost ridicat pentru că spitalele dedicate Covid-19 din Timișoara sunt aproape pline.
Potrivit prefectului de Timiș, capacitatea de tratare în unitățile sanitare din Timișoara poate fi mărită, dacă se revine la Planul Alb.
„Spitalul Victor Babeș, în perioada stării de urgență, a funcționat cu 220 de paturi. În momentul de față, din informațiile pe care le am de la DSP, știu că acolo sunt internați în jur de 65 de pacienți. Dacă va fi nevoie, vom mări capacitatea de tratament și la «Babeș», dar asta ar însemna că trebuie să ne reîntoarcem la Planul Alb, să eliberăm acel spital, adică pacienții cu alte afecțiuni să fie mutați în alte spitale”, a explicat Liliana Oneț.
La Spitalul CFR sunt 40 de paturi pentru pacienții Covid-19. Autoritățile speră ca noul spital de campanie să poată face față valului crescut de pozitivi din ultimele zile.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro