- Reprezentanții spitalului spun că problema medicală a femeii, de natură urologică, nu putea fi rezolvată la Dej pe timp de noapte, „pentru că nu avem serviciu urologic de urgență”.
- „Având în vedere suprasolicitarea serviciului de Ambulanță din aceasta perioadă, cel mai eficient pentru pacient era să fie transportat cu mașina personală la un spital din Cluj-Napoca sau Bistrița”, afirmă directorul medical al spitalului.
„Am mers la spital pentru că îi ieșise mamei sonda din rinichi, ea are o sondă pe unde i se scurge lichidul acumulat care nu ajunge în vezică. Acea sondă i-a fost montată în februarie, iar medicul de la Cluj-Napoca mi-a spus că, dacă se desface, sângerează sau orice altceva, să mă adresez celei mai apropiate unități spitalicești”, a povestit fiica.
Am dus-o la Spitalul Municipal Dej cu mașina proprie. Am fost întâmpinată de două asistente. Mi-au spus că nu se pot pronunța până nu o vede medicul, dar că nu este medic urolog de gardă și că am venit degeaba.
Fiica femeii:
„Medicul de gardă mi-a zis s-o duc pe mama la Cluj, că ei sunt depășiți”
„Eu am întrebat de ce nu poate fi transportată la Cluj-Napoca, dar mi-au spus că durează până la 10 ore să vină o ambulanță. După două minute a venit medicul de gardă și mi-a zis că nu e o urgență și că medicul urolog nu poate fi chemat pentru un astfel de caz, pentru că el nu montează sonde sau nu le scoate. Mi-a transmis s-o duc mama pe resurse proprii la Cluj, că ei sunt depășiți”, povestește, contrariată, fiica femeii.
„Mi-au spus că nu e o urgență. Mama a făcut febră și i s-a umflat burta. Am sunat la 112, au transportat-o la Beclean, la spital, iar dimineața au trimis-o la Bistrița, unde este și acum. Acolo i-au repus sonda”, a mai declarat femeia.
Ea a făcut deja plângeri către Prefectura Cluj și Ministerul Sănătății.
Spitalul: „Nu era o urgență vitală. Putea merge în altă parte cu mașina personală”
Reprezentanții Spitalului Municipal Dej confirmă că nu există un serviciu urologic de urgență, dar spun că problema femeii, care este o pacientă veche a spitalului, nu era o urgență vitală și i-au propus să rămână la UPU în așteptarea ambulanței
Femeia s-a prezentat în gardă, după ce și-a smuls accidental nefrostoma. Aceasta nu poate să fie repusă decât în sala de operații, de un urolog. Noi nu avem serviciu urologic de urgență. Avem un compartiment care asigură asistența urologică în timpul săptămânii.
Antonela Nicoară, director medical și purtător de cuvânt al Spitalului Municipal Dej:
„Familiei i s-a recomandat să meargă la Institutul Urologic la Cluj-Napoca sau la Spitalul Județean din Bistrița, care are linie de gardă Urologie. S-a explicat că poate să aștepte la noi în UPU până va veni ambulanța, dar având în vedere suprasolicitarea din perioada de sărbători și pandemia de COVID, s-ar putea să dureze mult”, a mai spus directorul medical.
„Având în vedere că au venit cu mașina personală la spital și că dânsa nu era în pericol vital, i s-a spus că, dacă doresc, pot merge cu mașina personală sau să aștepte după ambulanță”, a conchis Antonela Nicoară.
Foto: Gazeta de Cluj
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro