Managerul Bogdan Popa susține că a prevăzut. în construcția bugetară de anul acesta, o sumă cu aproximativ 30% mai mare față de anul trecut, pentru plata tuturor utilităților, însă situația de față întrece toate estimările.
„Într-adevăr, factura are o valoare foarte mare decât până acum, având, de fapt, același consum mediu. Evident că toate aceste creșteri semnificative ale facturilor la curentul electric, gaz, etc, mă fac să privesc destul de circumspect spre următoarea perioadă (…)”, a spus dr. Bogdan Popa, managerul Spitalului Municipal „Dimitrie Castroian” din Huși.
Managerul spitalului precizează însă că unitatea medicală trebuie să-și continue activitatea în parametri optimi, având în vedere numărul mare de persoane care depind de aceasta.
„Gândiți-vă că anual adresabilitatea la Spitalul municipal Huși este, în medie, de 10.000 de pacienti, care vin din toată zona arondată”, a mai spus managerul.
Nici primăriile din județ nu par să aibă o situație mai bună, temându-se că bugetele alocate pentru utilități s-ar putea să nu le ajungă.
„Anul trecut am plătit pe consumul de curent 180.000 de lei pe tot anul, pentru primărie, iluminat public și pompa de apă potabilă. Acum am alocat în buget 300.000 de lei, dar nu știu dacă ne descurcăm cu ei, dacă nu încetează această situație”, a spus primarul Neculai Moraru, primarul comunei vasluiene Fălciu, care este şi preşedintele filialei judeţene a Asociaţiei Comunelor din România.
Situaţia este dramatică şi în cazul a mii de familii din Vaslui, cei mai vulnerabili fiind cei din mediul rural, care nu au încheiat noi contracte cu furnizorii de servicii, iar acum aşteaptă facturile pe luna decembrie 2021 şi se tem că nu le vor putea achita.
Mii de familii din Vaslui au rămas la serviciul universal și încă nu au primit toate facturile, cu noile prețuri, însă perspectiva este sumbră, cred primarii.