„Analiza înregistrărilor video şi o evaluare efectuată la locul incidentului indică o probabilitate ridicată ca spitalul de copii să fi suferit o lovitură directă, mai degrabă decât să fi fost avariat de un sistem de armament de interceptare”, a declarat Danielle Bell în timpul unei conferințe de presă la Geneva, potrivit BFMTV.

„Factorii care sugerează că aceasta a fost o lovitură directă se bazează pe imagini video, care arată specificaţiile tehnice ale tipului de armă folosit”, a adăugat oficialul de rang înalt al ONU, evocând o rachetă Kh-101.

În aceste înregistrări video „se vede mai degrabă cum arma lovește direct spitalul, decât să fie interceptată în aer”, adaugă Danielle Bell, precizând că „experții noștri militari care au vizitat ieri (luni – n.r.) locul (incidentului -n.r.) au observat pagube care corespund unui impact direct”.

ISW: Kremlinul duce o campanie de dezinformare pe tema atacului de la Ohmatdet

Înainte de concluziile anchetei ONU, analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au transmis că Moscova duce o amplă operațiune de manipulare a opiniei publice în această caz. Mai exact, Kremlinul acuză armata ucraineană pentru bombardamentul asupra spitalului de copii Ohmatdet din Kiev.

Totodată, conform ISW, analiști militarii, propagandiștii și trolii loiali Kremlinului au început imediat după atacurile de luni să răspândească ipoteza precum că spitalul Ohmatdet ar fi o „țintă militară legitimă”, iar Rusia nu este responsabilă de victimele rezultate.

Mai exact, propagandiștii Kremlinului au făcut afirmații false precum că spitalul ar fi fost folosit pentru tratarea unor soldați ucraineni răniți și depozitarea de muniții, iar atacul ar fi fost provocat de apărarea antiaeriană ucraineană, nu de o rachetă rusească.

Centrul ucrainean pentru Combaterea Dezinformării a avertizat de asemenea că diverse surse de propagandă aflate în slujba Kremlinului s-au activat pentru a deturna dinspre Rusia către Ucraina responsabilitatea pentru acest atac.

Propagandiștii ruși au difuzat pe scară largă filmarea şi imaginea unei rachete cu o secundă înainte de lovirea spitalului Ohmatdet, iar unii bloggeri militari afiliați Kremlinului au transmis mesaje care să inducă în eroare, susţinând că a fost vorba de o rachetă a apărării antiaeriene a Ucraina, nu o rachetă Kh-101.

Dovezile care arată că a fost rachetă rusească

Traiectoria rachetei din înregistrarea video şi motorul turboreactor vizibil corespund cadrului rachetei Kh-101 şi nu susţin acuzațiile conform cărora ar fi fost un interceptor de apărare antiaeriană. Nici racheta nu pare să fie deteriorată de interceptorii de apărare antiaeriană, constată experţii ISW.

Unii bloggeri militari ruşi au încercat să acrediteze versiunea că forţele Moscovei au încercat de fapt să lovească uzina constructoare de rachete Artiom, situată la aproximativ 1,6 kilometri nord de Spitalul Ohmatdet, dar alte rachete ruseşti au vizat în realitate uzina în timpul atacului de luni, precizează ISW.

Multe dintre aceste ipoteze de dezinformare nu ar absolvi forţele ruseşti de responsabilitatea legală sau morală pentru impactul loviturilor lor împotriva Ucrainei, chiar dacă ar fi adevărate, notează analiştii ISW.

Spitalul pentru copii Ohmatdet nu este un spital militar, ci este cel mai mare spital multidisciplinar pentru copii din Ucraina şi tratează până la 18.000 de copii pe an.

Kremlinul insistă că „ucrainenii s-au bombardat singuri”

Ca și alte situații similare în cei mai bine de doi ani de război, Kremlinul a negat categoric acuzațiile potrivit cărora Rusia ar fi lovit spitalul Ohmatdet.

„Bombardamentele sunt efectuate asupra infrastructurii critice, asupra țintelor militare care sunt într-un fel sau altul legate de potențialul militar al regimului de la Kiev”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Peskov le-a cerut ziariștilor să țină cont doar de declarația Ministerului rus al Apărării, care „exclude absolut orice posibilitate că au existat atacuri asupra unor ținte civile și care afirmă că vorbim despre căderea unei rachete antiaeriene”.

Între timp, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a venit cu o nouă teză, și anume că spitalul a fost atacat cu o rachetă sol-aer NASAMS primită de Ucraina din partea SUA.

Atacul asupra celui mai important spital de copii din Kiev, care dispune şi de o secţie oncologică, a zguduit Ucraina şi a provocat un val de condamnări pe plan internaţional. Circa 600 de pacienți erau internați în spital în momentul atacului. Autoritățile ucrainene au fost nevoite să transfere pacienții și unele servicii medicale către alte spitale.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 5

Zi de doliu la Kiev

Autorităţile din Kiev au declarat o zi de doliu pe plan local, iar o campanie de donaţii a fost lansată pentru a finanţa reconstrucţia spitalului, unde oamenii au adus şi pe parcursul nopţii trecute medicamente, apă şi alte articole de bază, remarcă Agerpres.

Operațiunile de salvare s-au încheiat marți. Conform autorităților din Kiev, bilanțul atacului asupra Ohmatdet este de doi morți și 32 de răniți.

În total, bilanțul victimelor înregistrate luni în Kiev se ridică la 31 de morți, printre care patru copii, și 107 răniți. Alte 11 persoane au fost ucise la Krivoi Rog, orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Autorităţile din Krivoi Rog au decretat marţi o zi de doliu pe plan local.

Reuniune de urgență la Consiliul de Securitate al ONU

În urma atacului, Consiliul de Securitate al ONU a decis să se reunească, marți, de urgență, la solicitarea Franței, ţară cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate, şi de către Ecuador.

Articolul 19 din Convenţia de la Geneva privind protecţia persoanelor civile pe timp de război, la care Rusia este semnatară, prevede că protecţia juridică internaţională a spitalelor civile nu încetează decât dacă spitalul întreprinde „acte dăunătoare inamicului”.

Mai mult, articolul 19 exclude în mod explicit prezenţa personalului militar bolnav sau rănit ca fiind un act „dăunător inamicului”, subliniază ISW.

De asemenea, articolul 19 prevede că „inamicul” trebuie să trimită un avertisment în prealabil de a ataca un spital care ar adăposti o ţintă militară „periculoasă” şi nicio sursă rusă nu susţine că regimul de la Moscova ar fi emis vreun astfel de avertisment sau că ar fi oferit dovezi că un spital plin de copii bolnavi ar reprezenta o ameninţare iminentă pentru forţele ruse.

Urmărește-ne pe Google News